100 jaar ned architectuur 1901-2000

-


Categorie:Kunst & Cultuur / Onderwerp: Architectuur -
Cover van het boek '100 jaar ned architectuur 1901-2000'
Uitgevers SUN, Sun Uitgeverij, Sun
Uitgavejaar 2000
ISBN666852461
ISBN139789061686842
TaalNederlands
TypeHardcover

Samenvatting

Honderd jaar architectuur in Nederland reconstrueert de referentiekaders waarbinnen Nederlandse architecten in de achter ons liggende eeuw hun vak hebben uitgeoefend. Het boek biedt een uitgebreide documentatie van een twintigtal bouwwerken op basis van het oorspronkelijke planmateriaal. Elk van deze bouwwerken belichaamt een specifieke aanpak van een architectonisch probleem en vormt een kristallisatiepunt van de verschillende benaderingen die binnen het amalgaam van ontwerpstrategieën kunnen worden onderscheiden, zoals een traditionalistische, een expressionistische, een functionalistische, een rationalistische en een postmodernistische. Door de samenhang tussen vorm, constructie en functie van een gebouw te analyseren worden de verschillende architectonische benaderingen gereconstrueerd. De ontwerptechnische en maatschappelijke betekenis van de vijf architectonische benaderingen wordt in afzonderlijke essays behandeld, voorafgaand aan de documentatie.

Dat afzonderlijke gebouwen moeilijk te classificeren zijn op grond van gemeenschappelijke functionele, constructieve of formele kenmerken, wil nog niet zeggen dat er geen lijnen te trekken zijn in de architectonische productie. In een uitneembaar Calendarium worden de ontwikkelingslijnen van de Nederlandse architectuur overzichtelijk gepresenteerd.
Honderd karakteristieke bouwwerken worden in chronologische volgorde - één voor elk jaar - tegen de achtergrond van de technische en maatschappelijke ontwikkeling geplaatst. Hiermee wordt de ontwerpers van nu door de doolhof van verhalen over architectuur een weg gewezen naar het bouwen zelf.

Honderd Jaar architectuur in Nederland, 1901- 2000 is een oorspronkelijk overzichtswerk en een uniek leerboek.

Bestellen

Bestel '100 jaar ned architectuur 1901-2000' bij Bol.com
  zoek
Delen op Facebook Delen op Twitter Delen via e-mail Printen Delen op andere sociale netwerken
Zoek je ook goede films? Bezoek Leukomtekijken.