100% Pasen + CD

-

geloof, bijgeloof en volksgebruiken in Nederland

Auteur: Ruben A. Koman

Categorie:Geschiedenis & Politiek / Onderwerp: Geschiedenis & Politiek overig 2294
Cover van het boek '100% Pasen + CD' van Ruben A. Koman
Uitgevers Profiel, Profiel BV
Uitgavejaar 2012
ISBN139789052945309
TaalNederlands
TypeHardcover

Samenvatting

Jaarlijks zijn Nederlanders rond maart en april twee dagen vrij om Pasen te vieren. Winkels verkopen massaal chocolade-eieren en paashazen. Supermarkten lokken klanten met advertenties om vooral veel te kopen èn te eten. De meubelboulevards worden druk bezocht en in met name het oosten van het land trekken toeristen naar de traditionele paasvuren, het paasstaakhalen en het ‘vlöggelen’.

In dit boek neemt de auteur de lezer mee langs de paastradities die ons land rijk is. In de Middeleeuwen dook de palmezel in het straatbeeld op, en werden veel eierspelletjes gespeeld. Tegenwoordig bezoeken Nederlanders de Matthäus Passion, zoeken kinderen nog altijd paaseieren, maken zij palmpaasstokken en lopen zij ermee door de straten. Sommige tradities, zoals eierspelletjes, maken zelfs een heropleving mee.

En waarom eten Nederlanders matzes met Pasen? Waar komen de paaseieren en de paashaas toch vandaan? Populaire boekjes menen dat de herkomst van deze tradities en figuren ligt in een overoud, Germaans verleden, maar hedendaagse onderzoekers menen het beter te weten.

Ook bijgeloof, paasverhalen en de christelijke traditie komen in dit boek aan bod: van de Vliegende Hollander die uitvoer op paasmorgen, tot carnaval en de vastentijd, van Aswoensdag tot Stille Zaterdag. Eveneens wordt de herkomst van de naam Pasen beschreven, alsook de joodse en christelijke betekenis achter het feest. Want hoewel de meerderheid van de Nederlanders niet weet waar het tijdens het paasfeest in werkelijkheid om gaat, is Pasen voor veel gelovigen één van de belangrijkste feesten van het jaar.

In de bijgevoegde, vernieuwde cd Pasen neemt zanger Gerald Troost de luisteraar met pakkende liederen mee langs het paasverhaal. Het is een unieke cd met een indrukwekkende inhoud.

Samen met niet eerder gepubliceerde kleurenillustraties in dit boek maakt het dit geheel tot een ware lees-, kijk- en luisterbeleving.

Bestellen

Bestel '100% Pasen + CD' bij Bol.com € 15,4 Op voorraad. Voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
  zoek
Delen op Facebook Delen op Twitter Delen via e-mail Printen Delen op andere sociale netwerken
Zoek je ook goede films? Bezoek Leukomtekijken.