100 woorden die leuk zijn om te zeggen

-


Categorie:School & Studie / Onderwerp: Kunst & Cultuur 508
Cover van het boek '100 woorden die leuk zijn om te zeggen'
Uitgever BBNC Uitgevers
Uitgavejaar 2014
ISBN139789045315362
TaalNederlands
TypePaperback

Samenvatting

Woorden kunnen allerlei eigenschappen hebben. Er zijn moeilijke woorden, grote woorden, deftige woorden, vreemde woorden, laatste woorden, harde woorden, gevleugelde woorden, vieze woorden, ware woorden, mooie woorden en een goed woordje.
Dat er ook léuke woorden zijn, daar hoor je weinig over. In dit boekje staan er 100 bij elkaar. 'Flappentap', 'axolotl', 'blootshoofds', 'sprietsen', 'roeptoeter', 'spuisluis' zijn leuke woorden om te zeggen. Waarom? Als je dat niet meteen aanvoelt, leggen we het in dit boekje even uit. Voorbeeldje:

Barrevoets: Barrevoets betekent: op blote voeten. In het Middel-nederlands (het Nederlands dat tot 1500 werd gesproken) was baar een ander woord voor bloot of onbedekt. Die -s aan het eind van het woord kom je alleen in oude woorden tegen. Andere voorbeelden met een lichaamsdeel zijn: binnensmonds, blootshoofds, bovenarms, luidkeels, onderhands en wijdbeens.

Bonobo: woorden met maar één klinker die vaker in het woord voorkomt, zijn alleen daarom al leuk. En in bonobo komt ook nog eens beginrijm voor: 2 lettergrepen beginnen met een b. Het woord komt uit een Afrikaanse taal en wordt gebruikt om een apensoort mee aan te duiden. Leuke apen ook. Ze maken geen ruzie, en als dat soms toch gebeurt, maken ze het goed met seks.

Elk woord is bovendien voorzien van een mooie voorbeeldzin.

Bestellen

Bestel '100 woorden die leuk zijn om te zeggen' bij Bol.com € 9,95 Nog niet verschenen - reserveer een exemplaar.
  zoek
Delen op Facebook Delen op Twitter Delen via e-mail Printen Delen op andere sociale netwerken
Zoek je ook goede films? Bezoek Leukomtekijken.