125 Jaar Belgisch Park

-
Auteurs: P. Crefcoeur, J. van Pesch

Categorie:Geschiedenis & Politiek / Onderwerp: Vaderlandse geschiedenis -
Cover van het boek '125 Jaar Belgisch Park' van P. Crefcoeur en J. van Pesch
Uitgevers Aprilis, Schuyt Nederland
ISBN9059941942
ISBN139789059941946
TaalNederlands
TypeHardcover

Samenvatting

De geschiedenis van het Belgisch Park, officieel Haags stadsdeel 'Noordelijk Scheveningen' genoemd, is even onontgonnen als de Oostduinen waarin het geworteld is. Dit stadsdeel tussen strand en Wittebrug had van meet af aan een grote aantrekkingskracht op toeristen, maar was evenzeer een gewilde vestigingsplaats voor welgestelden en kunstenaars. De aanleg begon 125 jaar geleden en dit jubileum was de aanleiding voor een historische beschrijving.

Vele onderwerpen passeren de revue zoals de aanleg van de infrastructuur, de erbij betrokken maatschappijen en de soms merkwaardige plannen die niĆ©t doorgingen. Natuurlijk krijgt de bouw van huizen, villa's, hotels en pensions veel aandacht, als typische verschijnselen bij een mondaine badplaats. Veel daarvan is alweer verdwenen en vergeten. Ook de bewoners – of zij nu kunstschilder of ambtenaar waren, musicus of middenstander, politicus, sporter, arts of misdadiger – krijgen hun plek, evenals de verenigingen waarin zij hun krachten bundelden.

De auteurs gebruikten uiteenlopende archiefbronnen, aangevuld met informatie uit historische kranten, tijdschriften en particuliere bijdragen, met vaak onbekend beeld- en kaartmateriaal. Daarnaast werden in gesprekken met (oud-)bewoners herinneringen uit de jongste geschiedenis vastgelegd.

Paul Crefcoeur is amateur-historicus, Jan van Pesch is redacteur van het wijkblad Scheveningen-Badgazet.

Bestellen

Bestel '125 Jaar Belgisch Park' bij Bol.com
  zoek
Delen op Facebook Delen op Twitter Delen via e-mail Printen Delen op andere sociale netwerken
Zoek je ook goede films? Bezoek Leukomtekijken.