1491

-

de ontdekking van precolumbiaans Amerika

Originele titel: 1491 New Revelations Of The Americas Before Columbus
Auteurs: C.C. Mann, C. Mann

Categorie:Geschiedenis & Politiek / Onderwerp: Wereldgeschiedenis 45
Cover van het boek '1491' van C.C. Mann en C. Mann
Uitgever Nieuw Amsterdam
Uitgavejaar 2006
ISBN9086250025
ISBN139789086250028
TaalNederlands
TypeHardcover

Samenvatting

Verandert voorgoed ons beeld van de geschiedenis van de Amerika's

In 1491 woonden er waarschijnlijk meer mensen in Amerika dan in Europa. Grote steden als Tenochtitlán hadden stromend water en bezaten prachtige botanische tuinen. In Mexico verbouwden precolumbiaanse Indianen maïs volgens zeer geavanceerde teelttechnieken. De Inca's hadden het grootste rijk in de toenmalige wereld opgebouwd, groter dan de Ming-dynastie of het Ottomaanse Rijk. Totdat de Europeanen met hun ziektes hier een einde aan maakten.
1491 maakt voor eens en voor altijd duidelijk dat de geschiedenis van Amerika zeker niet begint met Columbus, die in 1492 op een van de Bahama's voet aan wal zette. Charles C. Mann schreef een heldere en levendige synthese van wat door historici, geografen en archeologen de afgelopen dertig is ontdekt over de prestaties en het lot van de oorspronkelijke inwoners van Amerika.
Mann ontkracht op overtuigende wijze talloze mythen en neemt de lezer mee naar de intrigerende, hoogontwikkelde wereld van onder meer de Inca's, Azteken en Maya's.

'Krachtig, uitdagend en belangrijk (...) 1491 dwingt ons na te denken over de wijze waarop de geschiedenis van Amerika wordt onderwezen.' The Washington Post

'Een mijlpaal (...) het ene na het andere ingesleten beeld van het oude Amerika kan in de prullenbak.' Boston Globe

'Fascinerend (...) verrassende, inspirerende verhalen vullen pagina na pagina.' Business Week

'(...) fantastisch, vernieuwend boek (...) een belangrijke correctie - een geweldig portret van het leven in de Amerika's van voor de komst van Columbus.' The New York Times

Tijdens een bezoek aan Yucatán, overdonderd en betoverd door de Maya-ruïnes, werd het Charles Mann in alle omvang duidelijk dat Columbus in 1492 een hemisfeer met mensen en culturen betrad die in alles verschilde van de ons toen bekende werelddelen Europa en Azië. Mann schrijft voor Science en The Atlantic Monthly.

Bestellen

Bestel '1491' bij Bol.com
  zoek
Delen op Facebook Delen op Twitter Delen via e-mail Printen Delen op andere sociale netwerken
Zoek je ook goede films? Bezoek Leukomtekijken.