1969

-
Auteur: E. Posthuma de Boer

Categorie:Kunst & Cultuur / Onderwerp: Fotografie 124
Cover van het boek '1969' van E. Posthuma de Boer
Uitgevers Have Ten, VCL, VCL/West-Friesland
Uitgavejaar 2011
ISBN139789059776036
TaalNederlands
TypeHardcover

Samenvatting

Een magistraal fotoboek over Nederlanders met een voorwoord van Jan Blokker senior. Unieke portretten van bekende en onbekende landgenoten en het Nederland van 1969.

Na de opleiding fotovakschool werd de in Amsterdam geboren en getogen fotograaf Eddy Posthuma de Boer freelancer en werkte hij voor talloze Nederlandse en internationale kranten en tijdschriften, waaronder Het Parool, De Volkskrant, Avenue, Life en Holland Herald. Posthuma de Boer fotografeerde in meer dan tachtig landen, legde het (volkse) leven in Amsterdam vast, fotografeerde in de jaren zeventig het koningshuis en kabinet en werd bekend als 'sociaal documentair fotograaf'.
Dit resulteerde in diverse fotoboeken met literaire vrienden als Jan Blokker, Cees Nooteboom en Simon Vinkenoog, en veel markante tentoonstellingen.

In 1969 kregen filmregisseur Frans Weiss en hij van het kabinet de opdracht een fotoreportage en een film te maken over Nederland. Dit alles voor de Wereldtentoonstelling in Osaka van 1970. Alleen in het Nederlandse paviljoen zijn de beelden toen te zien geweest. De film is verloren gegaan, maar Eddy Posthuma de Boer heeft zijn beelden bewaard. Voor het eerst worden portretten van gewone Nederlanders, directeuren en arbeiders, hippies en studenten – met een piepjonge Midas Dekkers – tramconducteurs, Fokker-medewerkers, wederverkopers van De Tijd en Het Vrije Volk plus beroemde landgenoten als Boudewijn de Groot, Joseph Luns, Coen Moulijn, Harry Mulisch en Gerard Reve. Unieke portretten, die door voormalig Volkskrantjournalist Martien Schurink voorzien werden van citaten en nieuwsberichten uit 1969. Een weergaloos tijdsbeeld.

Eddy Posthuma de Boer (1931) is een van de meest toonaangevende fotografen van Nederland. Posthuma de Boer woont nog altijd in zijn geliefde Amsterdam, is getrouwd met auteur Henriƫtte Klautz en heeft twee dochters.

Bestellen

Bestel '1969' bij Bol.com
  zoek
Delen op Facebook Delen op Twitter Delen via e-mail Printen Delen op andere sociale netwerken
Zoek je ook goede films? Bezoek Leukomtekijken.