Autobussen in hun tweede leven

-

waar reden ze verder?

Auteur: R.V. Berendes

Categorie:Sport & Hobby / Onderwerp: Auto, Motor, Boot & Vliegtuig 151
Cover van het boek 'Autobussen in hun tweede leven' van R.V. Berendes
Uitgevers Aprilis, Schuyt Nederland
Uitgavejaar 2007
ISBN9059941977
ISBN139789059941977
TaalNederlands
TypeHardcover

Samenvatting

Wanneer een busmaatschappij een bus na jarenlange trouwe dienst afvoert wil dat nog geenszins zeggen dat de wagen rijp voor de sloop is. Integendeel! Zo'n wagen kan nog jaren mee. De bus is dan echter te oud geworden voor de zware stads- en lijndiensten volgestouwd met passagiers waarbij uren achtereen gereden wordt met veel remmen en optrekken. Bovendien maakt de voortschrijdende techniek het noodzakelijk dat de voertuigen worden vervangen door moderner materieel met knielinrichting en laagdrempeligheid, alsmede schonere motoren. Voor een busondernemer is de bus dan 'afgeschreven', en verdwijnt hij uit het wagenpark.
Op dat moment zijn er diverse mogelijkheden. De maatschappij kan het voertuig zelf ombouwen tot lesbus, werkwagen, infobus of wat dies meer zij. Het is ook mogelijk de bus te verkopen aan een sloper, maar dat kost veel geld. Voor deze optie wordt alleen gekozen als de bus zware schade heeft opgelopen, in brand is gevlogen of door ernstige roestvorming niet meer verantwoord kan worden doorverkocht. Ook kan een bus worden gebruikt als 'plukbus' voor soortgenoten.

Een aantal bussen, maar ook trams en zelfs treinen ontsprongen de afgelopen jaren de weg naar de sloper. In allerlei vormen vinden we de veteranen terug: als camper, snackbar, museumbus, slipbus, instructiebus, pendelbus voor hotels, kippenhok, werkwagen, keetwagen en ga zo maar door.
In 1987 en 1988 reed een vreemdsoortig voertuig een pendeldienst over het strand van Scheveningen naar Katwijk v.v. Een omgebouwde stadsbus deed hier dienst als strandtrein totdat het voertuig in 1988 jammerlijk prooi werd van de golven.
Menig vakantieganger kwam terug uit Cuba met een Nederlandse bus op de foto met in de bestemmingsfilm Centraal Station Amsterdam, maar dan genomen in Havanna.

Auteur van dit boek Ruurd Berendes verzamelde de afgelopen veertig jaar vele duizenden foto's van bussen, trams en treinen in hun tweede, of soms derde leven. Bevriende openbaar vervoerhobbyisten leverden hem vaak het net ontbrekende plaatje dat hijzelf had gemist.
Uit deze collectie werd dit boek samengesteld. Het is een reis door de tijd waarin we de meest vreemdsoortige voertuigen terugzien, die ooit het vervoer in Nederland verzorgden en nog vele jaren daarna hun diensten bewezen in allerlei hoedanigheden.

Bestellen

Bestel 'Autobussen in hun tweede leven' bij Bol.com
  zoek
Delen op Facebook Delen op Twitter Delen via e-mail Printen Delen op andere sociale netwerken
Zoek je ook goede films? Bezoek Leukomtekijken.