Casper J. Verlint, 1883-1978

-


Categorie:Kunst & Cultuur / Onderwerp: Biografieën & Memoires 131
Cover van het boek 'Casper J. Verlint, 1883-1978'
Uitgever Aprilis
Uitgavejaar 2008
ISBN9059942272
ISBN139789059942271
TaalNederlands
TypeHardcover

Samenvatting

Casper Johannes Verlint werd op 14 mei 1883 in Katwijk aan Zee geboren, als zoon van een klokkenmaker. Dit vak heeft hij ook geleerd, al ging zijn voorkeur sterk uit naar schilderen. De familie was zeer musikaal en creatief. E€n van zijn broers was organist, een ander beeldhouwer en broer Henk schilderde ook, maar kreeg vooral naam als restaurateur van schilderijen.
Als aankomend kunstschilder had Cas contact met onder anderen Jan Toorop, Jozef Israƒls en Willy Sluiter, die rond de eeuwwisseling in Katwijk woonden en/of werkten en hij leerde veel van hen. Zij drongen er bij vader Verlint op aan dat Casper naar de Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag zou gaan. Cas deed toelatingsexamen voor de academie en werd toegelaten tot de hoogste klas. In 1911 vestigde hij zich als horlogemaker en optici‰n in Sassenheim en daarbij bleef hij schilderen. De werkplaats lag achter de winkel met een venster dat uitkeek op de Hoofdstraat. Tegen de inkijk hing er een witte lap over het raam. Er stonden een paar werkbanken met lampen erboven en tegen de muur hing vaak een schilderij waaraan hij bezig was.
Al gauw kreeg hij bekendheid als portret- en landschapschilder. Dit resulteerde in zeer veel opdrachten van diverse families in Sassenheim, maar ook vanuit het buitenland, onder andere uit Amerika.
Van het gemeentebestuur van Sassenheim kreeg hij in 1929 de opdracht een aantal schilderijen te maken voor het nieuw gebouwde raadhuis, zo ook van het park 'Rusthoff' en een portret van koningin Wilhelmina. Tevens schilderde hij diverse dorpsgezichten en markante panden. Voor het schilderen van landschappen verbleef hij veel op de Veluwe, Texel en Zuid-Limburg, waar hij ter plaatse schilderde of een schets maakte om die thuis uit te werken. Zijn stillevens van onder meer parkiettulpen en pioenrozen en zijn schilderijen van bloembollenlandschappen spreken van een stille schoonheid. Hij exposeerde in een aparte etalage van zijn winkel en in de etalage van kapper J. de Jong. Tot op de hoge leeftijd van 92 jaar heeft hij in zijn winkeltje, dat helaas moest worden afgebroken, gewerkt. In zijn nieuwe huis heeft hij nog geschilderd, maar de kwaliteit van zijn ogen ging hard achteruit. Volgens een interview in de Leidsche Courant van 15 juni 1976 moet hij in zijn leven honderden schilderijen gemaakt hebben. Een overzicht heeft hij, volgens eigen zeggen in dit interview, nooit bijgehouden.

Op 10 januari 1978 is deze schilder uit de Haagse School op 94-jarige leeftijd overleden.

Bestellen

Bestel 'Casper J. Verlint, 1883-1978' bij Bol.com
  zoek
Delen op Facebook Delen op Twitter Delen via e-mail Printen Delen op andere sociale netwerken
Zoek je ook goede films? Bezoek Leukomtekijken.