De man achter het scherm + DVD

-

de televisie van Erik de Vries

Auteur: Sepha de Leeuw

Categorie:Geschiedenis & Politiek / Onderwerp: Geschiedenis & Politiek overig 685
Cover van het boek 'De man achter het scherm + DVD' van Sepha de Leeuw
Uitgevers Uitgeverij Boom, Boom
Uitgavejaar 2008
ISBN9085065097
ISBN139789085065098
TaalNederlands
TypePaperback

Samenvatting

Erik de Vries was in de twintigste eeuw de verpersoon-lijking van de Nederlandse televisie. Vanaf het allereerste televisiebeeld, in de jaren dertig, is hij tijdens zijn lange leven met het medium verbonden geweest.

Op het Natuurkundig Laboratorium – het beroemde 'NatLab' – van Philips in Eindhoven maakte Erik de Vries (1912-2004) in 1935 zijn eerste televisieopname. Daarna zou hij zich met vrijwel elk onderdeel van de Nederlandse televisie bezighouden. Als technicus, cameraman, regisseur, maar vooral als promotor van de televisie, die hem een leven lang boeide.

De Vries stond aan het hoofd van de televisie-experimenten bij Philips en de publieke omroep. Hij maakte de eerste commerciële televisie in Nederland, initieerde onder meer Teleac, en adviseerde bij de opbouw van televisie in verschillende landen. Hij regisseerde onder meer de spraakmakende programma's Pension Hommeles, geschreven door Annie M.G. Schmidt, en Mies en scène, waarin Mies Bouwman als gastvrouw optrad. Door zijn vernieuwende kijk op de ontwikkeling van televisie als modern en innovatief medium kwam De Vries vaak in botsing met het conservatieve, verzuilde stelsel dat de televisiewereld in zijn greep hield.

De man achter het scherm is de biografie van een televisiepionier. Tegelijk heeft de historica Sonja de Leeuw een prachtige geschiedenis geschreven van de Nederlandse televisie.

Bestellen

Bestel 'De man achter het scherm + DVD' bij Bol.com € 7,9 Uiterlijk 24 maart in huis
  zoek
Delen op Facebook Delen op Twitter Delen via e-mail Printen Delen op andere sociale netwerken
Zoek je ook goede films? Bezoek Leukomtekijken.