De man die nee zei

-

Charles de Gaulle, 1890-1970

Auteur: Henk Wesseling

Categorie:Geschiedenis & Politiek / Onderwerp: Geschiedenis & Politiek overig 2708
Cover van het boek 'De man die nee zei' van Henk Wesseling
Uitgever Bert Bakker
Uitgavejaar 2013
ISBN139789035140417
TaalNederlands
TypePaperback

Samenvatting

Charles de Gaulle werd in 2005 gekozen tot 'grootste Fransman aller tijden'. Hij wordt tegenwoordig inderdaad door vrijwel alle Fransen van links tot rechts bewonderd en zijn ideeën zijn algemeen aanvaard, maar dat is niet vanzelf gegaan. Deze eerste Nederlandstalige biografie beschrijft zijn spannende en dramatische leven. De Gaulle kwam uit een conservatief milieu waarin respect voor gezag en traditie vanzelfsprekend was, en opgeleid als beroepsmilitair had hij geleerd te gehoorzamen en bevelen uit te voeren. Toch is hij juist bekend geworden als 'de man die nee zei'. Hij zei nee in 1940 toen maarschalk Pétain zei dat Frankrijk de strijd moest staken. Toen in Algerije een opstand was uitgebroken en in Frankrijk een burgeroorlog dreigde, wist De Gaulle de oorlog in Algerije te beëindigen en Frankrijk een nieuwe grondwet te geven. Later zei hij nee tegen de Franse Europapolitiek en de overheersende rol van de Amerikanen in de navo, omdat voor hem de soevereiniteit en onafhankelijkheid van Frankrijk boven alles gingen. Na de opstand en de bezettingen van mei 1968 was hij vermoeid en teleurgesteld en in 1969, een jaar voor zijn dood, trok hij zich terug uit de politiek.
De man die nee zei is rijk aan informatie en analyses, en meeslepend geschreven: boeiend, soms hilarisch en zelfs ontroerend.

Prof. dr. H.L. Wesseling is emeritus hoogleraar algemene geschiedenis in Leiden. Hij is de auteur van een groot aantal succesvolle boeken zoals Vele ideeën over Frankrijk, Europa's koloniale eeuw en Verdeel en heers, dat in acht talen is vertaald. Zijn laatste boek, A Cape of Asia, verscheen in 2011 bij Leiden University Press.

De pers over H.L. Wesseling:

'Wesseling heeft een meesterwerk geschreven.'
Bart Tromp over Verdeel en heers in Het Parool

'Twee unieke levens, twee inzichten in de twintigste eeuw zoals alleen een tophistoricus die kan geven.'
Geert Mak over Zoon en vader. Vader en zoon

'Henk Wesseling is one of the few historians in the world who writes with authority both on European history and also on the history of the wider world.'
Professor Sir Christopher Bayly (University of Cambridge) over A Cape of Asia

Bestellen

Bestel 'De man die nee zei' bij Bol.com € 16,99 Uiterlijk 11 mei in huis
  zoek
Delen op Facebook Delen op Twitter Delen via e-mail Printen Delen op andere sociale netwerken
Zoek je ook goede films? Bezoek Leukomtekijken.