De man die vergat te sterven / druk 1

-
Auteur: F. de Geetere

Categorie:Literatuur / Onderwerp: Biografieën & Memoires 279
Cover van het boek 'De man die vergat te sterven / druk 1' van F. de Geetere
Uitgevers IJzer Uitgeverij, Uitgeverij IJzer
Uitgavejaar 2008
ISBN908684037X
ISBN139789086840373
TaalNederlands
TypePaperback

Samenvatting

De man die vergat te sterven is het testament van een levensgenieter. Bijna vijftig jaar lang woonde de van oorsprong Brusselse schilder en schrijver Frans De Geetere (1895-1968) als de ultieme bohémien in een binnenvaartschip dat afgemeerd lag aan een Seinekade – dorpeling in een wereldstad, waar hij lange tijd de enige fietser moet zijn geweest.
In de jaren twintig was de Marie-Jeanne een geliefd trefpunt van de artistieke avant-garde in Parijs. De Geetere en zijn beeldschone geliefde May den Engelsen onderhielden een grenzeloze vriendschap met het Amerikaanse echtpaar Caresse en Harry Crosby, de flamboyante miljonair, dandy, kunstmecenas en uitgever van de roemruchte Black Sun Press. De Geetere verwierf vooral faam met zijn vaak extreem erotische boekillustraties. Aan het eind van zijn leven schreef De Geetere drie boeken, waaronder De man die vergat te sterven. Het is alsof hij zijn leven samenbalt in dertig glasheldere taferelen. Het zijn scherp gesneden vignetten, die samen een adembenemend portret vormen van een compromisloze anticonformist die zijn hele leven lang op onverzettelijke wijze zijn eigen gang bleef gaan: 'Waarom zou je niet het recht hebben om anarchist te zijn? Zoals je toch ook contrabassist mag zijn?'
Tijdens de eerste wereldoorlog vluchtte De Geetere om de loopgraven te ontlopen naar Utrecht, waar hij als kunstenaar gevormd werd in contact met bijvoorbeeld Erich Wichmann en Theo van Doesburg. Hij had er meteen succes en veranderde zijn voornaam in 'Frans' – zoals hij zich tot zijn dood bleef noemen. Voor het eerst verschijnt nu een Nederlandse vertaling van dit Nederlands-Belgisch-Franse dubbeltalent. De Geetere schrijft met grote beeldende kracht, raak en onopgesmukt. Maar vooral compromisloos. Wat De Geetere vertelt zijn vaak simpele dingen: een toevallige ontmoeting in de straten van Parijs, een vreemd voorval als hij boodschappen gaat doen op zijn oude fiets, maar hij tilt deze gebeurtenissen op naar een niveau van bijna sprookjesachtige helderheid. Als beeldend kunstenaar dook De Geetere onbeschaamd in de zwartste krochten van de menselijke ziel. Als schrijver geeft hij vaak blijk van een jaloersmakende levensvreugde, van een besmettelijk goed humeur.
De man die vergat te sterven is een boek waar je vrolijk van wordt.

Bestellen

Bestel 'De man die vergat te sterven / druk 1' bij Bol.com
  zoek
Delen op Facebook Delen op Twitter Delen via e-mail Printen Delen op andere sociale netwerken
Zoek je ook goede films? Bezoek Leukomtekijken.