De mascotte

-

het verbijsterende verhaal van mijn Joodse vader die als nazimascotte de oorlog overleefde

Auteur: Mark Kurzem

Categorie:Literatuur / Onderwerp: Literatuur overig 1116
Cover van het boek 'De mascotte' van Mark Kurzem
Uitgevers Mistral, The House of Books
Uitgavejaar 2009
ISBN9049951082
ISBN139789049951085
TaalNederlands
TypePaperback

Samenvatting

Alex Kurzem is vijf als een nazidoodseskader zijn dorp in Rusland uitmoordt. Hij weet te vluchten en zich in de uitgestrekte bossen maandenlang ternauwernood in leven te houden. Uiteindelijk wordt hij gevangengenomen door een Lets SS-peloton, maar in plaats van de kogel krijgt hij een plek in de groep, als hun mascotte. Hij krijgt een SS-uniform aangemeten, leert salueren en marcheren en is getuige van de moord op honderden Joden. De nazitop raakt zo van hem gecharmeerd dat ze hem inzetten voor propagandadoeleinden. Alex overleeft en Alex zwijgt.
Tot hij, 63 jaar later, plotseling bij zijn zoon Mark op de stoep staat. Zijn oorlogsverleden heeft hem ingehaald, hij moet praten, zijn ervaringen vertellen. Vader en zoon hebben zes jaar nodig om Alex' verleden te reconstrueren. Mark schreef over hun zoektocht dit indringende boek.
'De mascotte is een thriller, psychologisch drama, puzzel met onmogelijke oplossing, maar bovenal een van de meest verbijsterende verhalen die voortkomen uit de Tweede Wereldoorlog.' – The Telegraph
'Een onthutsend eerlijke weergave van wat we doen om te overleven en wat overleven met ons kan doen.' – Australian Times
Mark Kurzem groeide op in Australiƫ. Hij studeerde in Melbourne, Oxford en Tokio voor hij werk vond als consulent internationale relaties voor de burgemeester van Osaka. De mascotte is zijn eerste boek. Hij won hiermee de Australische National Biography Award.

Bestellen

Bestel 'De mascotte' bij Bol.com € 19,95 Op werkdagen besteld, binnen 1-2 werkdagen in huis
  zoek
Delen op Facebook Delen op Twitter Delen via e-mail Printen Delen op andere sociale netwerken
Zoek je ook goede films? Bezoek Leukomtekijken.