De Maskilim

-
Auteur: A.P.M. Haaijman

Categorie:Literatuur / Onderwerp: Romans 3628
Cover van het boek 'De Maskilim' van A.P.M. Haaijman
Uitgever Prometheus
Uitgavejaar 2008
ISBN9044612417
ISBN139789044612417
TaalNederlands
TypeHardcover

Samenvatting

Het leven is onvoorspelbaar. Je weet eigenlijk nooit wat je te wachten staat. Soms gebeuren er onverwachte dingen en word je door de gebeurtenissen meegesleept. Het leven glipt uit je handen en lijkt voorbij.
De Maskilim, het verhaal van een aankondiging van een naderend einde, begint onvoorspelbaar. Verstoten uit de maatschappij en weggestopt in een cel. Weggeslingerd in de tijd, door een merkwaardige wending van het lot weer vrijgelaten en dán gegrepen worden door een onmogelijke vraagstelling _ dat is het vertrekpunt voor de chassidische Jacob Klein, voormalig hoogleraar in de eschatologie. Op verzoek van een oude vriend gaat Klein op zoek naar antwoorden op vragen over de eschatos, het naderende einde. Hij ontdekt dat deze vragen ook hemzelf raken en wordt gedwongen na te denken over wie hij is. Overdag worstelt hij om oplossingen voor steeds weer nieuwe opdoemende vragen te vinden, 's nachts wordt hij in zijn dromen belaagd door angstaanjagende herinneringen uit zijn duistere verleden. Klein moet al zijn scherpzinnigheid, wetenschappelijke kennis en onvermoede fysieke krachten gebruiken om de antwoorden te vinden. De tijd gaat dringen en hoe meer hij te weten komt over de dingen die gaan komen, des te verder weg lijken de oplossingen te liggen. De tweegesprekken met zijn God en de typische chassidische humor zijn hilarisch, de liefde die hij voelt voor zijn reisgezellin ontroerend, zijn redeneertrant eenvoudig, maar dwingend.

De Maskilim verwerkt op prachtige wijze het beantwoorden van nieuwe vragen over oude geschriften tot een aangrijpend verhaal over liefde, ontgoocheling en hoop.

Menno Haaijman (1946) is docent Nederlands bij inburgeringcursussen en maakt met deze meeslepende en intrigerende roman zijn schrijversdebuut.

Bestellen

Bestel 'De Maskilim' bij Bol.com € 5 3-5 werkdagen
  zoek
Delen op Facebook Delen op Twitter Delen via e-mail Printen Delen op andere sociale netwerken
Zoek je ook goede films? Bezoek Leukomtekijken.