Edlef Romeny (1926)

-

leven en werk

Auteurs: Roel H. Smit-Muller, E. ter Haar Romeny

Categorie:Kunst & Cultuur / Onderwerp: Biografieën & Memoires 98
Cover van het boek 'Edlef Romeny (1926)' van Roel H. Smit-Muller en E. ter Haar Romeny
Uitgever Gruting
Uitgavejaar 2006
ISBN9075879369
ISBN139789075879360
TaalNederlands
TypeHardcover

Samenvatting

Edlef Romeny (Sint Michelsgestel, 1926) is in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw in Zweden een bekend en succesvol kunstenaar. Zijn werk staat er onder invloed van het abstract expressionisme. Vernieuwend zijn vooral zijn etsen in carburundumtechniek.

Na de scheiding van zijn Zweedse vrouw gaat Romeny in 1980 in Frankrijk wonen, waar hij trouwt met zijn jeugdliefde, de bekende sopraan Lise Arséguet. Hij bezit dan al vanaf 1965 een atelier in de Provence, waar hij 's zomers werkt, verrukt van het uitzonderlijke landschap. In 1986 vestigt hij zich er definitief en verwerft ook in deze omgeving erkenning. Als colorist en schoonheidszoeker werkt hij in deze periode meer figuratief dan abstract.

In een autobiografisch geschrift schetst Romeny op levendige wijze, met veel anekdotes, zijn ontwikkeling als mens en kunstenaar. Hij groeide op als domineeszoon in Twente en voelde al snel een roeping tot beeldend kunstenaar. Zijn opleiding in de toegepaste kunsten in Arnhem werd in 1944 onderbroken door de oorlogshandelingen. Na de bevrijding ging hij als marinier naar Nederlands-Indië, waar hij als fronttekenaar de politionele acties meemaakte. Van 1948 tot 1951 studeerde hij aan de Antwerpse Academie voor Schone Kunsten.

Kunsthistorica Roel Smit-Muller gaat nader in op de verschillende genres in Romeny's werk. Zij bespreekt ook de glas-in-lood ramen uit zijn vroege periode, zijn werken in serie - bijvoorbeeld de reeks gewijd aan de moord op Olof Palme -, zijn grafiek en enkele motieven in zijn oeuvre: muziek en dieren, in het bijzonder het vogelmotief.
Romeny heeft de band met Nederland altijd aangehouden; hij bleef er regelmatig exposeren. Zijn tachtigste levensjaar is een goede aanleiding tot het eerste Nederlandstalige overzicht van zijn leven en werk.

Bestellen

Bestel 'Edlef Romeny (1926)' bij Bol.com
  zoek
Delen op Facebook Delen op Twitter Delen via e-mail Printen Delen op andere sociale netwerken
Zoek je ook goede films? Bezoek Leukomtekijken.