Hard gras / 65

-
Auteurs: Henk Spaan, Hugo Borst

Categorie:Sport & Hobby / Onderwerp: Balspelen -
Cover van het boek 'Hard gras / 65' van Henk Spaan en Hugo Borst
Uitgever Nieuw Amsterdam
Uitgavejaar 2009
ISBN9046805654
ISBN139789046805657
TaalNederlands
TypePaperback

Samenvatting

Misschien is het in Hard gras al eerder gezegd: The Damned United, dank! Een roman over de 44 dagen dat Brian Clough manager was bij Leeds United, is het beste voetbalboek ever.

De dit voorjaar in Engeland uitgekomen film naar het boek van David Piece was meteen omstreden. De voetbalwereld had moeite met het fictie-aspect. Schilders als, Lucian Freud horen het verwijt ook weleens: 'Het lijkt niet.' Jonathan Hill uit Nottingham, uefa-lobbyist bij de Europese Unie in Brussel, stuurde een mooi verhaal uit zijn jeugd. Cloughie hield ervan om op zondagochtend zijn broer te helpen in diens krantenwinkel, zich geen seconde bewust van de onuitwisbare indruk die hij daar op talloze jongetjes stond te maken.

De Tweede Wereldoorlog speelt in dit aprilnummer een belangrijke rol. Toen op 5 mei 1945 de Duitsers de aftocht bliezen, begon voor sommige Nederlanders de ellende pas goed. Jarenlang worstelde de bekroonde journalist Marcel Rözer met het verhaal dat zijn vader hem nooit had willen vertellen. Met moeite schreef hij het voor ons op om te proberen iets goed te maken van wat nog altijd fout wordt genoemd. Deze maand verschijnt de biografie van Karel Lotsy, De Dordtse magiër. Frank van Kolfschooten werkte vijf jaar aan het relatieve eerherstel van een legende in de Nederlandse sportgeschiedenis. Hoewel een waarheid van lang geleden nooit spierwit of pikzwart kan worden genoemd, zouden lezers van het nu al omstreden boek tot de conclusie kunnen komen: Frits Barend zat fout, Karel Lotsy was goed.

Bestellen

Bestel 'Hard gras / 65' bij Bol.com
  zoek
Delen op Facebook Delen op Twitter Delen via e-mail Printen Delen op andere sociale netwerken
Zoek je ook goede films? Bezoek Leukomtekijken.