Hard Gras 79

-

voetbaltijdschrift voor lezers

Auteur: Nvt

Categorie:Kunst & Cultuur / Onderwerp: Biografieën & Memoires 252
Cover van het boek 'Hard Gras 79' van  Nvt
Uitgevers Ambo, Ambo/Anthos B.V.
Uitgavejaar 2011
ISBN139789071359798
TaalNederlands
TypePaperback

Samenvatting

In het najaar verschijnt bij De Arbeiderspers het boek Robert Enke, een al te kort leven, door Ronald Reng. Samen met de weduwe schreef hij de biografie van Robert Enke, de keeper van het Duitse elftal die in november 2009 zelfmoord pleegde. 'Als je zoiets te horen krijgt, worden de andere problemen wel erg onbeduidend' luidde een even onpersoonlijke, als clichématige reactie, zo typerend voor de voetbalwereld. In dit geval kwam de dooddoener van Franz Beckenbauer. Het boek daarentegen bezit een lyrische schoonheid en is doordrongen van een intens mededogen met het leven van Enke, die aan depressies leed.

Je kunt in de voetballerij nog beter homo zijn dan psychisch hulpbehoevend. Behalve tegen zijn ziekte leverde Enke dus ook een permanente strijd van de ontdekking ervan. Hij leefde in een dubbele hel.

Hard gras 79 publiceert, met dank aan De Arbeiderspers, een deel van het laatste hoofdstuk van dit boek en dat waarin Frank de Boer en Louis van Gaal een rol spelen. Al te goedkoop zou de conclusie zijn dat zij meedogenloos met de labiele Enke zijn omgesprongen. De manier waarop De Boer en Van Gaal hun voetbal beleven is bekend. Daarin is even weinig ruimte voor relativering als in een depressie. Dat die botsing groot was, spreekt vanzelf.

Verder in dit nummer van Hard gras verhalen over 'tika-taka', Melvin Platje, voetbal in de Kaukasus, stappen met Fernando Redondo en het seizoen dat Edwin van der Sar 112 tegendoelpunten kreeg.

Bestellen

Bestel 'Hard Gras 79' bij Bol.com
  zoek
Delen op Facebook Delen op Twitter Delen via e-mail Printen Delen op andere sociale netwerken
Zoek je ook goede films? Bezoek Leukomtekijken.