Hart van Europa

-

hoe Duitsland ons uit de crisis voert en tegen welke prijs

Auteur: Marnix Krop

Categorie:Geschiedenis & Politiek / Onderwerp: Geschiedenis & Politiek overig -
Cover van het boek 'Hart van Europa' van Marnix Krop
Uitgevers Prometheus Bert Bakker, Prometheus Bert Bakker, Prometheus-Bert Bakker, Prometheus Bert Bakker
Uitgavejaar 2014
ISBN139789035140868
TaalNederlands
TypePaperback

Samenvatting

Ruim zestig jaar maakte Duitsland zich kleiner dan het was: economisch weliswaar een reus, maar politiek toch een dwerg. Schuld aan een barbaarse oorlog en de deling van het land in Oost en West waren hieraan debet. De val van de Muur bracht Duitsland wat tot zijn 'normalere' proportie terug. Maar pas de eurocrisis katapulteerde Duitsland in een nieuwe, leidende rol. Sindsdien kijkt heel Europa naar Berlijn. Onder Duitse druk zijn de teugels aangehaald. Hulp aan de probleemlanden wordt nu gekoppeld aan een verplicht herstel van solide openbare financiƫn en van een concurrerende economie.
Zal dit beleid Europa duurzaam uit de crisis halen en hoe gaat dit 'Duitse' Europa eruitzien? Blijft Duitsland zelf eigenlijk wel Europees? Kan en wil Duitsland Europa wel leiden? Heeft het daarvoor niet anderen nodig, Frankrijk en Polen voorop? Houdt Duitslands nieuwe macht ook een nieuwe internationale opdracht in? En wat is de rol van Brussel en van Nederland in dit verhaal?
Duitsland als probleem en als oplossing voor Europa _ Marnix Krop schetst een cruciaal spel dat zich afspeelt in het hart van ons continent.

Marnix Krop heeft veel van het beschrevene en de hoofdrolspelers van dichtbij meegemaakt. Hij was directeur-generaal Europa op het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij werkte op onze ambassades in Parijs en Warschau. Van 2009 tot 2013 diende hij als Nederlands ambassadeur in Berlijn. Zijn analyse van dit grote politieke en economische verhaal is verweven met persoonlijke belevenissen.

Bestellen

Bestel 'Hart van Europa' bij Bol.com € 7,9 Uiterlijk 6 juli in huis
  zoek
Delen op Facebook Delen op Twitter Delen via e-mail Printen Delen op andere sociale netwerken
Zoek je ook goede films? Bezoek Leukomtekijken.