Harvard business review besluitvorming

-


Categorie:Business / Onderwerp: Management -
Cover van het boek 'Harvard business review besluitvorming'
Uitgevers Thema, bedrijfswetenschappelijke en educatieve uitgeverij, Uitgeverij Thema
Uitgavejaar 2002
ISBN9058710734
ISBN139789058710734
TaalNederlands
TypePaperback

Samenvatting

Een manager moet vaak belangrijke beslissingen nemen die grote risico´s met zich meebrengen. Maar hoe zorgt hij ervoor dat hij de juiste beslissingen op het juiste moment neemt? In de gebundelde artikelen van Harvard Business Review over Besluitvorming laten de diverse auteurs zien wat managers kunnen doen om ervoor te zorgen dat ze gefundeerde en weloverwogen beslissingen nemen. Ook zijn in deze uitgave twee klassieke artikelen over besluitvorming opgenomen van de management goeroes Chris Argyris en Peter F. Drucker. Hun besluitvormingsmodellen zijn in onze complexe maatschappij uitstekend toepasbaar!
Een gewaarschuwd mens telt voor twee
Een slecht besluit is vaak terug te voeren op de manier waarop dat besluit genomen is: de verschillende opties waren niet duidelijk omschreven, de manager had niet de juiste informatie verzameld en er was geen zorgvuldige afweging gemaakt van de kosten en baten. Maar soms ligt de oorzaak niet in de wijze waarop het besluit is genomen, maar zit de valkuil in het `hoofd´ van de beslisser. De auteurs John S. Hammond, Ralph L. Keeney en Howard Raiifa van het artikel Valkuilen bij besluitvorming bestudeerden acht psychologische valkuilen die op de loer liggen wanneer beslissingen genomen worden. Bijvoorbeeld: wie in de valkuil van de status quo trapt, wil de bestaande situatie handhaven, ook al zijn er betere alternatieven. Bij de valkuil van het selectieve geheugen kennen we ten onrechte veel gewicht toe aan recente gebeurtenissen die veel indruk op ons gemaakt hebben. Om al deze valkuilen te vermijden is het van belang dat managers maatregelen nemen om zichzelf en hun
organisatie te beschermen tegen de diverse soorten denkfouten.
HBR over Besluitvorming laat zien dat de manager door systematisch te denken, alle mogelijkheden te onderzoeken en na te gaan wat de consequenties zijn, tot betere besluiten kan komen. Met als bijkomend voordeel: minder stress en meer vertrouwen in zijn beslissingen.

Bestellen

Bestel 'Harvard business review besluitvorming' bij Bol.com
  zoek
Delen op Facebook Delen op Twitter Delen via e-mail Printen Delen op andere sociale netwerken
Zoek je ook goede films? Bezoek Leukomtekijken.