Hatice

-

een Turks drama

Auteur: N Özer

Categorie:Literatuur / Onderwerp: Literatuur overig 451
Cover van het boek 'Hatice' van N Özer
Uitgevers Bulaaq, Uitgeverij Bulaaq
Uitgavejaar 2007
ISBN9054601450
ISBN139789054601456
TaalNederlands
TypePaperback

Samenvatting

Als de pientere en vrome Hatice hoort dat haar vader haar wil uithuwelijken, neemt zij de benen. Zelf had ze nooit veel twijfels over het geloof van haar strenge vader. Ook niet toen ze niet meer naar school mocht. Ze dacht dat het zo hoorde, volgens de koran. Toen haar vader echter zwichtte voor de leerplichtambtenaar, is haar beeld over hem gaan kantelen.
Als bekend wordt dat zij is weggelopen volgen de ontwikkelingen elkaar snel op. Haar moeder wordt door Hatices vader ernstig mishandeld, want moeder heeft gefaald en zijn eer ligt op straat. De Turkse gemeenschap is in rep en roer.

In een Turks koffiehuis geven de mannen ongezouten commentaar. De kwestie verdeelt de bezoekers: er is begrip voor de vader, die immers diepgelovig is en wiens eer in het geding is. Maar Hatice, die onvindbaar blijft, heeft ook medestanders, zoals Demir Alkan, haar vroegere leraar die wel als communist wordt gezien en te veel is vernederlandst. Hoewel hij een zwak voor haar heeft, kan hij ditmaal niet veel uitrichten.

Hatice is een spannend geschreven drama dat nauwelijks winnaars kent. Of het moet de lezer zijn, die kennismaakt met interessante mensen van vlees en bloed.

Numan Özer (Ankara, 1946) was in Turkije leerkracht, sinds 1975 werkt hij als taaltrainer in Nederland. Hatice is zijn debuut.

Bestellen

Bestel 'Hatice' bij Bol.com € 5 Uiterlijk 1 april in huis
  zoek
Delen op Facebook Delen op Twitter Delen via e-mail Printen Delen op andere sociale netwerken
Zoek je ook goede films? Bezoek Leukomtekijken.