Joodse Kunst en Cultuur / druk 1

-
Auteur: Edward van Voolen

Categorie:School & Studie / Onderwerp: Kunst & Cultuur 236
Cover van het boek 'Joodse Kunst en Cultuur / druk 1' van Edward van Voolen
Uitgever Walburg Pers
Uitgavejaar 2006
ISBN9057304538
ISBN139789057304538
TaalNederlands
TypeHardcover

Samenvatting

Chagall is inmiddels als joodse kunstenaar bekend, maar wat is er joods aan het werk van bijvoorbeeld Modigliani, Pissarro, Soutine of Anish Kapoor? Welk joods verhaal gaat er schuil achter de schilderijen van Barnett Newman of de beelden van Richard Serra?
Dit rijk geïllustreerde boek belicht de rol van joden in de beeldende kunst gedurende de afgelopen tweeduizend jaar. Een beeldverhaal over hoe het 'volk van het boek' kunst is gaan maken voor religieuze en later ook voor wereldlijke doeleinden. Elk kunstwerk vertelt een fascinerend verhaal over een van de oudste culturen ter wereld. Het geeft een verfrissend en vaak humoristisch inzicht in de veelzijdige en levendige wereld van het jodendom.
Sinds de vroegste tijden hebben joden afbeeldingen gemaakt - van mensen en religie, mystici en geleerden, het dagelijkse leven en de eigen geschiedenis - ondanks de wijdverbreide opvatting dat bijbelse voorschriften dat verbieden. Oude wandschilderingen en mozaïeken, middeleeuwse handschriften, synagogen, musea en moderne kunstwerken zijn de levendige getuigen van een materiële cultuur, door en voor joden geschapen. In de moderne wereld hebben joden een belangrijke plaats veroverd in de beeldende kunsten en architectuur. Sommige werken gaan in op de dramatische gebeurtenissen van de twintigste eeuw zoals de Holocaust en de stichting van de staat Israël. Andere thematiseren de zoektocht naar een joodse identiteit in de hedendaagse open samenleving. Verrassende combinaties van beeld en tekst laten de lezer ervaren wat jodendom, kunst en cultuur met elkaar te maken hebben.

Edward van Voolen studeerde kunstgeschiedenis en geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en volgde een opleiding tot rabbijn aan het Leo Baeck College in Londen. Sinds 1978 is hij werkzaam als conservator van het Joods Historisch Museum in Amsterdam. Als jurylid was hij betrokken bij architectuurprojecten voor het Felix Nussbaum Museum in Osnabrück en de Joods Musea in Berlijn en Warschau. Daarnaast doceert hij regelmatig aan universiteiten in binnen- en buitenland, tegenwoordig aan het Abraham Geiger College in Berlijn.
Tot zijn talrijke publicaties op het gebied van joodse kunst en cultuur behoren studies over Chagall, Felix Nussbaum, Joodse identiteit in hedendaagse architectuur. Van zijn hand verscheen eerder bij Walburg Pers Synagogen van Nederland (2006).

Bestellen

Bestel 'Joodse Kunst en Cultuur / druk 1' bij Bol.com
  zoek
Delen op Facebook Delen op Twitter Delen via e-mail Printen Delen op andere sociale netwerken
Zoek je ook goede films? Bezoek Leukomtekijken.