Malafide activiteiten in de vastgoedsector / druk 1

-

een exploratief onderzoek naar aard, actoren en aanpakCategorie:School & Studie / Onderwerp: Recht 461
Cover van het boek 'Malafide activiteiten in de vastgoedsector / druk 1'
Uitgevers SWP, Uitgeverij Swp B.V., Swp
Uitgavejaar 2007
ISBN9066658398
ISBN139789066658394
TaalNederlands
TypePaperback

Samenvatting

Wat is de aard van de malafide activiteiten in de vastgoedsector? Welke actoren spleen een rol? Welke mogelijkheden zijn er voor een betere aanpak?
Dit boek doet verslag van een onderzoek naar malafide exploitatie en speculatie in de vastgoedsector in de vier grote steden. Tijdens het onderzoek hebben de auteurs gesproken met vele lokale en landelijke experts, veilingen bezocht en gegevens van het Kadaster geanalyseerd.
Het exploiteren van en speculeren met vastgoed zijn in beginsel volstrekt legitieme en gerespecteerde bezigheden, die echter wel allerlei mogelijkheden tot onrechtmatig en crimineel handelen bieden.De exploitatie van het vastgoed kent in de vier grote steden verschillende gezichten. In Amsterdam en Utrecht concentreert de problematische exploitatie van panden zich vooral rond illegale onderhuur en malafide woningbemiddelaars waarbij huurders slachtoffer kunnen worden van (dreiging met) geweld. Rotterdam en Den Haag beantwoorden meer aan het klassieke beeld van exploitatie waarin tradionele huisjesmelkers, gemarginaliseerde huurders en illegale vreemdelingen de belangrijkste actoren zijn en waarbij er sprake is van overlast, onveiligheid, verkrotting en overbewoning van de veelal particuliere panden. Voor speculatie geldt minder date er sprake is van een couleur locale. Verschillende actoren die deels afkomstig zijn uit de formele economie maken in de vier steden gebruik van vergelijkbare constructies en kanalen om met panden te speculeren of geld wit te wassen. ABC-constructies, hypotheekfraude en belastingontduiking zijn hierbij de belangrikste verschijningsvormen. 'Vastgoedcarrousels', waarbij panden regelmatig van eigenaar wisselen en via executieveiligen weer op de markt komen, vinden de auteurs in beperkte mate in Den Haag en Rotterdam terug.
Malafide activiteiten in de vastgoedsector laat een breed spectrum aan criminaliteit binnen sector zien: van commune criminaliteit en oplichting tot georganiseerde misdaad en witteboordencriminaliteit en bidet handreikingen voor de aanpak van malafide activiteiten in het vastgoed.

Bestellen

Bestel 'Malafide activiteiten in de vastgoedsector / druk 1' bij Bol.com
  zoek
Delen op Facebook Delen op Twitter Delen via e-mail Printen Delen op andere sociale netwerken
Zoek je ook goede films? Bezoek Leukomtekijken.