Management en Medezeggenschap / 2008

-

handleiding voor ondernemers, bestuurders, leidinggevenden, personeelsfunctionarissen en or-ledenCategorie:Business / Onderwerp: Management -
Cover van het boek 'Management en Medezeggenschap / 2008'
Uitgever MainPress B.V.
Uitgavejaar 2008
ISBN9080406821
ISBN139789080406827
TaalNederlands
TypePaperback

Samenvatting

Het boek neemt in deel 1 de wet- en regelgeving voor de ondernemingsraad (OR) als vertrekpunt, maar wordt al snel praktisch waar het gaat om de rol van de OR, zijn bevoegdheden en het functioneren van de overlegvergadering. Het advies- en instemmingsrecht, maar ook het benoemingsrecht wordt uitvoerig behandeld. Een apart hoofdstuk wordt gewijd aan de structuur van de medezeggenschap. Om deze te kunnen bepalen, is kennis nodig van de organisatie; daarom wordt duidelijk gemaakt hoe de OR deze kennis kan verwerven.

Deel 2 gaat over het functioneren van de OR in de onderneming. Dit deel is zowel praktisch als gefundeerd en geeft uitleg aan basisbegrippen als kernkwaliteiten, strategiebepaling en informatie en organisatie. Dit deel wordt afgesloten met een praktische evaluatie aan de hand van het door de BPO Adviesgroep ontwikkelde model "De Effectieve OR", waarbij de effectiviteit van de OR in vier afzonderlijke kwadranten kan worden bepaald.

Deel 3 ten slotte gaat in op de rol van de overheid, grensoverschrijdende medezeggenschap (Euro OR) en overige wetgeving. Het boek wordt gecompleteerd met de actuele wettekst van de Wet op de ondernemingsraden (WOR), de tekst van de Europese richtlijn en een uitgebreid register.

"Management en medezeggenschap" heeft een heldere opmaak en een prettig leesbaar lettertype. Het boek is bijzonder overzichtelijk door het gebruik van kaders, checklists en schematische tekeningen en biedt een schat aan informatie. Een aanrader voor iedereen die met medezeggenschap te maken heeft.

Dit boek, onder redactie van Ing. C.P. Berkel (BPO Adviesgroep) en Mr. J.A. van Gijzen (Holland van Gijzen advocaten en notarissen), vormt een onmisbaar naslagwerk voor OR-leden, maar ook voor ondernemers, management en HRM.

Inhoudsopgave:Voorwoord

Deel 1 Wet- en regelgeving1 Oprichting, werkwijze en faciliteiten2 De overlegvergadering3 Adviesrecht over bedrijfseconomisch en organisatorisch beleid4 Benoemingsrecht van directie en bestuurders5 Het instemmingsrecht over het sociale beleid6 Structuur medezeggenschap, informatie en coördinatie7 Afspraken, convenanten en uitbreiding van bevoegdheden van de OR volgens artikel 32

Deel 2 Functioneren van de OR in de onderneming8 De rol van de OR in de onderneming in het besluitvormingsproces

Deel 3 Capita Selecta: Bijzondere regelingen voor de OR"s9 De Wet op de ondernemingsraden en de overheid10 De euro-OR11 De OR en overige wetgeving

Bijlagen1 Wet op de ondernemingsraden (wettekst)2 Tekst van de Europese RichtlijnRegisterOver de auteurs

Bestellen

Bestel 'Management en Medezeggenschap / 2008' bij Bol.com
  zoek
Delen op Facebook Delen op Twitter Delen via e-mail Printen Delen op andere sociale netwerken
Zoek je ook goede films? Bezoek Leukomtekijken.