'Niets in mij gelooft dat'

-

Over Religie In De Moderne Nederlandse Literatuur

Auteur: Liesbeth Eugelink

Categorie:School & Studie / Onderwerp: Taal & Letteren 311
Cover van het boek ''Niets in mij gelooft dat'' van Liesbeth Eugelink
Uitgever ten Have
Uitgavejaar 2007
ISBN9025957188
ISBN139789025957186
TaalNederlands
TypePaperback

Samenvatting

Religie is weer helemaal terug in de Nederlandse literatuur, zo wordt de laatste tijd vaak beweerd. Werden auteurs lange tijd verguisd dan wel doodgezwegen als ze op een serieuze manier religie aan bod liet komen, sinds Jan Siebelinks 'Knielen op een bed violen' 'mag' religie weer. Maar klopt dit beeld wel? Was de religieuze thematiek ooit echt weg?

Schrijver Liesbeth Eugelink onderzoekt die vraag in haar essaybundel 'Niets in mij gelooft dat'. In een zevental essays geeft zij een rijk geschakeerd beeld van de vele gedaanten waarin religie, ondanks het vermeende taboe, aanwezig is in de Nederlandse letteren na de jaren zestig. Over Harry Mulisch en het Niets, over seks en religie in de jaren negentig en over nieuwe getuigen als Willem Jan Otten en D├ęsanne van Brederode.
De essays worden afgewisseld met interviews waarin Jan Siebelink, Rutger Kopland, Doeschka Meijsing, Marjoleine de Vos, Ronald Giphart, Hans Maarten van den Brink en Rosita Steenbeek openhartig spreken over de manier waarop religie een rol speelde en speelt in hun werk.
De schrijfster houdt een open vizier naar een blijvend controversieel onderwerp, zonder te vertrekken vanuit een vanzelfsprekende religieuze motivatie.
Het boek is bedoeld voor een breed publiek met interesse in literatuur, religie en de vele interacties daartussen.

Liesbeth Eugelink (1970) is schrijver en literatuurwetenschapper. Zij publiceerde essays, verhalen en gedichten in onder andere 'Speling', 'Filosofie', 'Parmentier', 'DWB' en 'Streven', en in verzamelbundels (uitgegeven bij De Bezige Bij en Damon).

De totstandkoming van het boek werd mede mogelijk gemaakt door een opdracht van het Amsterdams Fonds voor de Kunst.

Bestellen

Bestel ''Niets in mij gelooft dat'' bij Bol.com
  zoek
Delen op Facebook Delen op Twitter Delen via e-mail Printen Delen op andere sociale netwerken
Zoek je ook goede films? Bezoek Leukomtekijken.