Noord-Nederlandse meubelen van renaissance tot vroege barok 1550-1670

-
Auteur: Loek van Aalst

Categorie:Kunst & Cultuur / Onderwerp: Antiek -
Cover van het boek 'Noord-Nederlandse meubelen van renaissance tot vroege barok 1550-1670' van Loek van Aalst
Uitgevers Hes & de Graaf Publishers, HES & DE GRAAF Publishers BV
Uitgavejaar 2011
ISBN139789061943501
TaalNederlands
TypeHardcover

Samenvatting

Noord-Nederlandse meubelen van renaissance tot vroege barok

Niet eerder is de geschiedenis van het Nederlandse zeventiende-eeuwse eikenhouten meubel zo uitvoerig beschreven als in dit compleet in kleur geïllustreerde boek.De samenwerking van een antiquair met een kunsthistorica is uniek en heeft geleid tot een standaardwerk waarin alle aspecten van het meubel worden belicht. Naast inleidende hoofdstukken over de sociale, economische en historische aspecten van Nederland in de zeventiende eeuw worden eveneens het schrijnwerkersgilde, het transport en de verwerking van het eikenhout en constructies en technieken uitvoerig beschreven.

De auteurs hebben het grote aantal verschillende kasttypen toegeschreven aan bepaalde provincies. Daarbij wordt niet alleen de positie en de status van de provincie in de zeventiende eeuw belicht, maar ook wordt uitgebreid aandacht geschonken aan de constructie, de profileringen van de lijsten, de toegepaste technieken en aan het (religieuze) snijwerk. Speciale aandacht krijgen de Hollandse beeldenkasten en hun symboliek.

Naast kasten worden kisten, zitmeubelen, tafels, linnenpersen, schrijfmeubelen, wand- en tafelkastjes, beddenkoetsen en diverse kleinmeubelen beschreven, maar ook spiegellijsten, handdoekenrekjes, blaasbalgen en kapstokken. Waar mogelijk wordt een uitstapje gemaakt naar onze Vlaamse buren om verwante meubeltypen met elkaar te vergelijken en overeenkomsten en verschillen te duiden.

Ieder hoofdstuk wordt besloten met een uitgebreid catalogusgedeelte waarin de veelal nooit eerder gepubliceerde meubelen, die zich grotendeels in particuliere collecties bevinden, in chronologische volgorde zeer gedetailleerd worden beschreven. Samen met een notenapparaat, literatuurlijst, verklarende woordenlijst, appendices en indexen wordt met dit boek een gedegen en zeer rijk geïllustreerd overzicht gegeven met een schat aan informatie over in Nederland vervaardigde meubelen uit de late zestiende eeuw tot en met het derde kwart van de zeventiende eeuw.

Dit boek is een aanwinst voor een ieder die zich professioneel of uit liefhebberij bezighoudt met de verschillende aspecten van deze boeiende periode in de Nederlandse meubelkunst.

Bestellen

Bestel 'Noord-Nederlandse meubelen van renaissance tot vroege barok 1550-1670' bij Bol.com € 128,43 2 - 3 weken
  zoek
Delen op Facebook Delen op Twitter Delen via e-mail Printen Delen op andere sociale netwerken
Zoek je ook goede films? Bezoek Leukomtekijken.