(On)begrensd land

-

de transformatie van de stadsrand van Haarlem

Auteur: F. Suurenbroek

Categorie:Kunst & Cultuur / Onderwerp: Architectuur 145
Cover van het boek '(On)begrensd land' van F. Suurenbroek
Uitgever Thoth
Uitgavejaar 2007
ISBN9068684469
ISBN139789068684469
TaalNederlands
TypeHardcover

Samenvatting

De stadsrand heft een geheel eigen dynamiek en kenmerkt zich door een unieke mix van urbane en rurale functies Binnen de stadsrand ontwikkelt de ruimtelijke orde zich relatief autonoom.
In dit boek wordt aan de hand van het negentiende-eeuwse Haarlem tot op perceelsniveau geanalyseerd welke functies in de stadsrand zijn gevestigd en hoe dig gedurende de negentiende eeuw veranderden. In de stadsrand is de juridische en beleidsmatige controle het geringst en zijn de mogelijkheden voor individuen het hoogst. Vanuit die omstandigheden ontstonden in Haarlem interessante conflicten tussen de verschillende belanghebbenden en grondgebruikers. Het Haarlems stadsbestuur probeerde via vele creatieve wegen de ontwikkelingen te sturen en werd hierbij sterk beïnvloed door de officiële en officieuze aanbevelingen van de befaamde landschaps- en tuinarchitechten L.P. en J.P. Zocher. Aan het eind van het boek ontstaat zo een complex beeld van de vele actoren en factoren die in een onderlinge machtsstrijd een soms organische en soms radicale transformatie van de stadsrand hebben bewerkstelligd.
(On)begrensd land is een rijk geïllustreerd boek met heldere kaarten en historische foto's, die de bijzondere ruimtelijke ontwikkeling van de stadsrand op een aanschouwelijke manier inzichtelijk maken.

Bestellen

Bestel '(On)begrensd land' bij Bol.com
  zoek
Delen op Facebook Delen op Twitter Delen via e-mail Printen Delen op andere sociale netwerken
Zoek je ook goede films? Bezoek Leukomtekijken.