Over een Weg

6
Auteur: Wim Biewenga

Categorie:Kunst & Cultuur / Onderwerp: Biografieën & Memoires 1
Cover van het boek 'Over een Weg' van Wim Biewenga
Uitgevers Timmer Art Books, Lecturis B.V., Uitgeverij Lecturis B.V.
Uitgavejaar 2011
ISBN139789491182037
TaalNederlands
TypePaperback

Samenvatting

Het boek 'Over een weg' van Wim Biewenga (1939) gaat over het werk van deze kunstenaar uit de periode 2004 tot en met 2011. De titel van het boek is een verwijzing naar zijn zoektocht. In het vroegere werk van Wim Biewenga was het verhaal of een gebeurtenis het vertrekpunt, van waaruit een andere wereld, een beeld werd opgebouwd. Tijdens zijn zoektocht naar een meer compositorische helderheid en leegte zijn de figuraties verdwenen en worden de beelden abstracter. Aanvankelijk was zijn fascinatie voor de rechtlijnige structuur van het landschap nog zijn vertrekpunt, maar allengs zijn ook de horizon en het landschappelijke verdwenen.

De geometrische vormen, kleurvlakken en lijnen geven hem de mogelijkheid de emotie vast te houden, terwijl er verder niets gebeurt. Er is alleen ruimte en stilte. De spaarzame elementen, die vanuit de periferie het veld binnendringen, vaak ook al aanwezig in zijn eerdere schilderijen, suggereren dat de beeldvorming ook buiten het schilderij voortgaat. Het werk blijft sensitief door de traceerbare sporen van die zoektocht: de potloodlijntjes en de voor Wim Biewenga zo kenmerkende gevoeligheid van de verfhuid. Voor de toeschouwer geeft dit weer de mogelijkheid om de gedachtegang van de kunstenaar te volgen en om de confrontatie met de ruimte in het schilderij aan te gaan.

Han Steenbruggen, directeur en conservator van Museum Belvédère in Heerenveen, schreef een mooie inleiding voor het boek met als titel 'Een experimenteel spel met vorm, vlak en ruimte'. In zijn tekst gaat Steenbruggen in op zijn eerste kennismaking met het werk van Wim Biewenga en hoe het zich in de loop der jaren verder heeft ontwikkeld naar het abstract geometrische beeld dat het nu heeft.

Bestellen

Bestel 'Over een Weg' bij Bol.com € 25 1-2 werkdagen
  zoek
Delen op Facebook Delen op Twitter Delen via e-mail Printen Delen op andere sociale netwerken
Zoek je ook goede films? Bezoek Leukomtekijken.