Piet Elling 1897-1962

-

een samenstemmende eenheid

Auteur: Wim de Wagt

Categorie:Kunst & Cultuur / Onderwerp: Architectuur 153
Cover van het boek 'Piet Elling 1897-1962' van Wim de Wagt
Uitgevers Thoth, Uitgeverij Thoth
Uitgavejaar 2008
ISBN9068684272
ISBN139789068684278
TaalNederlands
TypeHardcover

Samenvatting

De architect Piet Elling was een bijzondere functionalist. Veel van zijn ontwerpen gaf hij een diepere, geestelijke waarde door middel van klassieke bouwvormen, mathematische structuren en beeldende, primaire kleuren. Verschillende malen schakelde hij De Stijl-kunstenaar Bart van der Leck in om zijn projecten te vervolmaken met een kleurenplan. Elling was ook een echte 'maatschappelijke' architect, die ernaar zocht zijn werk een sociale grondslag te geven. Het bekendst zijn de woonhuizen die Elling in de jaren dertig in 't Gooi en de omgeving van Utrecht, zijn geboortestad, ontwierp.
Na de Tweede Wereldoorlog was hij enkele jaren geassocieerd met Ben Merkelbach en vanaf 1957 was hij hoogleraar aan de Technische Hogeschool Delft. In deze periode klom hij op tot een van de meest toonaangevende architecten van Nederland. Tot zijn beste werken behoren de VARA-studio's in Hilversum, het secretariaatsgebouw van de Koninklijke Jaarbeurs in Utrecht, het Rijnhotel in Rotterdam en de stationspostgebouwen bij het Centraal Station in Amsterdam.
Ellings ideaal was een nauwgezette afstemming tussen architectuur en plattegrond, tussen interieur en kleurstelling. Er moest sprake zijn van een 'samenstemmende eenheid', schreef hij eens. Hetzelfde streefde hij na in zijn persoonlijk leven: zijn ideaal was alleen te bereiken wanneer er ook tussen zijn leven en werk een onverbrekelijke eenheid bestond.

Bestellen

Bestel 'Piet Elling 1897-1962' bij Bol.com € 15 Uiterlijk 22 juli in huis
  zoek
Delen op Facebook Delen op Twitter Delen via e-mail Printen Delen op andere sociale netwerken
Zoek je ook goede films? Bezoek Leukomtekijken.