's Hemels overdaad / druk 1

-

de orgels van de Nieuwe Kerk te Amsterdam

Originele titel: ’s Hemels overdaad. De orgels van de Nieuwe Kerk te Amsterdam


Categorie:School & Studie / Onderwerp: Theologie 75
Cover van het boek ''s Hemels overdaad / druk 1'
Uitgever Walburg Pers
Uitgavejaar 2005
ISBN9057301784
ISBN139789057301780
TaalNederlands
TypeHardcover

Samenvatting

De twee zeventiende-eeuwse orgels van de Amsterdamse Nieuwe Kerk zijn wereldberoemd. Ze vormen een onbetwist hoogtepunt van de Nederlandse orgelbouw uit de Gouden Eeuw. Dit boek is het eerste standaardwerk over deze aardse weerspiegelingen van de hemelse harmonie.

De orgels behoren tot de oudste orgels die Nederland rijk is. Het hoofdorgel uit 1655 is gebouwd door de beroemde orgelmaker Hans Wolff Schonat. De monumentale kast is een ontwerp van Jacob van Campen, de befaamde architect van het Paleis op de Dam. De spectaculaire schilderingen op de luiken zijn van de hand van Jan Gerritsz. van Bronchorst. Ze tonen scènes uit de verhalen over koning David, de bijbelse patroon van de muziek. Nog ouder is het fascinerende transeptorgel, het enige in Nederland met een klaviatuur die uit het midden van de zeventiende eeuw stamt.

In 's Hemels overdaad worden deze unieke instrumenten van alle kanten belicht: hun ontstaansgeschiedenis, ontwerp, restauratie en de betekenis van de schilderingen. Uiteraard komt ook het binnenwerk uitgebreid aan bod. De auteurs baseerden hun werk op wetenschappelijk onderzoek en illustreerden het met een hemelse overdaad aan foto's. Een kostbaar bezit voor iedere orgelliefhebber.

's Hemels overdaad is het zevende deel van een reeks over belangwekkende orgels in Nederland, die onder auspiciën van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg wordt uitgegeven

Deze uitgave is ook beschikbaar in het Engels

Bestellen

Bestel ''s Hemels overdaad / druk 1' bij Bol.com
  zoek
Delen op Facebook Delen op Twitter Delen via e-mail Printen Delen op andere sociale netwerken
Zoek je ook goede films? Bezoek Leukomtekijken.