Schilders van Parijs 1880-1940

-

de verzameling Oscar Ghez

Auteur: Benno Tempel

Categorie:Kunst & Cultuur / Onderwerp: Beeldende kunst 65
Cover van het boek 'Schilders van Parijs 1880-1940' van Benno Tempel
Uitgevers Terra, Uitgeverij terra - Lannoo, Uitgeverij Terra - Lannoo, Uitgeverij Terra Lannoo
Uitgavejaar 2004
ISBN9058971902
ISBN139789058971906
TaalNederlands
TypeHardcover

Samenvatting

Schilders van Parijs verschijnt ter gelegenheid van de gelijknamige tentoonstelling in de Kunsthal Rotterdam, van 2 oktober 2004 t/m 23 januari 2005. Boek en tentoonstelling geven een fascinerend overzicht van de kunstenaars die van 1870 tot 1940 Parijs bevolkten. De tentoonstelling belooft één van de meest spraakmakende Nederlandse tentoonstellingen dit najaar te worden - een dergelijke selectie grootmeesters is zelden in Nederland te zien.
Toen de impressionisten in 1870 met hun revolutie van kleur de kunst definitief vernieuwden, was Parijs al een wereldstad. De Franse hoofdstad met al haar vermaak, werkte als een magneet op kunstenaars, verzamelaars, gelukszoekers en kunsthandelaren. Parijs was van de late negentiende eeuw tot aan de Tweede Wereldoorlog de plaats waar de belangrijkste kunststromingen ontstonden en waar geschiedenis werd geschreven.
Met bijna zevenduizend stukken geldt de verzameling van de Zwitser Oscar Ghez tot de grootste ter wereld. De collectie onderscheidt zich niet alleen door de enorme omvang, maar bevat tegelijkertijd sleutelwerken van uiteenlopende kunstenaars als Gustave Caillebotte, Picasso, Tamara de Lempicka, Chagall, Edouard Vuillard en Foujita. De tentoonstelling legt dwarsverbanden op basis van lijn, kleur en decoratie, elementen die opeenvolgende generaties kunstenaars fascineerden. Zo hangt werk van Gauguin naast Picabia, en van Renoir naast Foujita. Zeer bijzonder is een serie bronzen beelden van de fauvist André Derain, die uit zeventig stukken bestaat en hier intergraal getoond wordt.
De privé-collectie Oscar Ghez volgt de ontwikkelingen van de moderne kunst op de voet: het impressionisme, neo-impressionisme, post-impressionisme, School van Pont-Aven, fauvisme, kubisme, École de Paris en surrealisme zijn vertegenwoordigd.

Bestellen

Bestel 'Schilders van Parijs 1880-1940' bij Bol.com € 16,95 Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis
  zoek
Delen op Facebook Delen op Twitter Delen via e-mail Printen Delen op andere sociale netwerken
Zoek je ook goede films? Bezoek Leukomtekijken.