Songye / ngelse editie

-
Auteur: François Neyt

Categorie:Geschiedenis & Politiek / Onderwerp: Kunst, Cultuur & Archeologie -
Cover van het boek 'Songye / ngelse editie' van François Neyt
Uitgever Mercatorfonds
Uitgavejaar 2009
ISBN139789061538660
TaalNederlands
TypeHardcover

Samenvatting

De beelden van de Songye zijn fascinerend in hun vorm en stralen een indrukwekkende schoonheid uit. De kracht, de intensiteit en de bezieling die erin schuilen, hebben in Centraal-Afrika hun weerga niet. Typisch is de figuur van de voorvader, rechtopstaand, de handen plat op de onderbuik. Hij heeft de inwijdingsriten doorgemaakt, hij heeft de krachten van de natuur naar zijn hand gezet, hij heeft de gevaren van de zielenetende geesten weten te ontwijken. Zijn hele houding bewijst het. Zijn gezicht verraadt zijn vastberadenheid, zijn scherpzinnigheid en zijn beheersing van het woord, bron van leven en dood. De hoekige kin is het voorrecht van degene die weet en die gezag heeft.
In dit werk zijn bijna duizend beelden en beeldjes bijeengebracht en zorgvuldig bestudeerd vanuit morfologisch, stilistisch en historisch oogpunt. Algemeen gezien waren twee grote tradities bekend: enerzijds de westerse tradities, gaande van de Belande tot de Eki, anderzijds de stilistische centra van de Kalebwe en Songye in het oosten. Tussen beide tradities bestaan nauwe banden. De belangrijkste werken zijn onder te brengen in een twaalftal stijlen. Er wordt ook aandacht besteed aan de geschiedenis van de Songye-beelden. De eerste verzamelde werken dateren van 1881. Een beeld dat aan H.M. Stanley werd aangeboden, wordt voor het eerst in dit boek voorgesteld. Grote kunstenaars als Derain, Vlaminck, Magritte en Arman hadden Songye-beelden in hun bezit.
Voor de creatie van een Songye-beeld is de inbreng van drie personen noodzakelijk: de smid, de beeldhouwer en de 'nganga', de waarzegger-genezer. Door hun gezamenlijke activiteit worden de beelden getransformeerd tot actieve, efficiënte en zeer geduchte krachten. We vinden er een onvermoede dimensie die teruggaat tot de bronnen zelf van de volkeren van Centraal-Afrika. Het menselijke meet zich met de krachten van het universum en doet via een esoterisch onderricht een nieuwe maatschappelijke en politieke cultuur ontstaan. De beelden blijven stille getuigen van deze overgang. Ze hebben nu eindelijk hun plaats gekregen in de kunstgeschiedenis.

Ook leverbaar in het Frans: ISBN 978 90 6153 865 3

Bestellen

Bestel 'Songye / ngelse editie' bij Bol.com
  zoek
Delen op Facebook Delen op Twitter Delen via e-mail Printen Delen op andere sociale netwerken
Zoek je ook goede films? Bezoek Leukomtekijken.