Sowing the seed? / druk 1

-

human Impact and Plant Subsistence in Dutch Wetlands During the Late Mesolithic and Early and Middle Neolithic (5500-3400 cal BC)

Auteur: W. Out

Categorie:Geschiedenis & Politiek / Onderwerp: Kunst, Cultuur & Archeologie 287
Cover van het boek 'Sowing the seed? / druk 1' van W. Out
Uitgevers Leiden University Press, Universiteit Leiden hodn Leiden Universi
Uitgavejaar 2009
ISBN139789087280727
TaalNederlands
TypePaperback

Samenvatting

Het begrip van het neolithisatieproces in Nederland is in de laatste decennia aanzienlijk toegenomen. Een samenhangend overzicht van het archeobotanisch onderzoek naar de overgang van jagen en verzamelen naar landbouw ontbrak echter tot nu toe.
Dit proefschrift heeft tot doel een beter begrip van het neolithisatieproces in de Nederlandse 'wetlands' te bieden. De auteur doet dit door middel van reconstructie van de natuurlijke vegetatie, de menselijke invloed, en het gebruik en de teelt van planten ten tijde van het Laat-Mesolithicum, de Swifterbantcultuur en de Hazendonkgroep.
Dit boek is een literatuurstudie gebaseerd op de analyse van gepubliceerde en ongepubliceerde gegevens over pollen, zaden en vruchten, hout, houtskool en knollen van vier waterrijke gebieden. De uitgebreide botanische gegevens van nieuwe onderzoekslocaties zijn gecombineerd en vergeleken met het bewijs van eerdere onderzoeken. Dit resulteert in een samenhangend overzicht en nieuwe interpretaties. Onderzoeksresultaten afkomstig van de Nederlandse wetlands zijn voorts vergeleken met die van vergelijkbare culturele groepen in Noordwest-Europa.

In 2006 begon de Universiteit Leiden met een serie 'Leiden Dissertations'. Deze serie biedt onlangs gepromoveerden de gelegenheid de resultaten van hun promotieonderzoek te publiceren en zo de mogelijkheid te geven hun bevindingen onder collega's en het geïnteresseerde publiek te verspreiden. Deze proefschriften zijn zowel in gedrukte als in digitale versie beschikbaar.
Het overgrote deel van de Leidse proefschriften vanaf 2005 is digitaal beschikbaar via www.dissertation.leidenuniv.nl.

Bestellen

Bestel 'Sowing the seed? / druk 1' bij Bol.com € 51,99 Op voorraad. Voor 23:59 uur besteld, dinsdag in huis
  zoek
Delen op Facebook Delen op Twitter Delen via e-mail Printen Delen op andere sociale netwerken
Zoek je ook goede films? Bezoek Leukomtekijken.