Spelen van Sinne vol schoone allegtien / 2

-

de Rotterdamse spelen van 1561 , Drijderley Refereynen

Auteur: H. Hollaar

Categorie:School & Studie / Onderwerp: Taal & Letteren 458
Cover van het boek 'Spelen van Sinne vol schoone allegtien / 2' van H. Hollaar
Uitgevers Eburon Uitgeverij, Eburon Uitgeverij
Uitgavejaar 2006
ISBN9059721519
ISBN139789059721517
TaalNederlands
TypePaperback

Samenvatting

De rederijkers vormden met de humanisten de vertegenwoordigers van de vroeg-moderne Nederlandse letterkunde. De stedelijke middenklasse van het zestiende-eeuwse Holland communiceerde binnen rederijkerkamers over actuele politieke en theologische vraagstukken. Die kamers vormden zo een belangrijk platform voor afwijkende meningen, en waren dan ook een doorn in het oog van de machthebbers, de Spaanse koning en de Katholieke Kerk.

Regelmatig werden wedstrijden georganiseerd tussen de rederijkers van verschillende steden, die in hun bijdragen belangrijke kwesties moesten behandelen. Bij de spelen van Rotterdam in 1561 leverden de rederijkerskamers van verschillende Hollandse steden (Delft, Schiedam, Gouda, Leiden e.a.) elk een toneelstuk over de vraag: "wie vond de meeste troost van hen die door God verlaten leken?" Dat was een zeer beladen zaak in de tijd van de Reformatie, een tijd waarin een felle strijd woedde over wie zich de Ware Kerk mocht noemen en wie eigenlijk afvalligen waren.

Van alle zestiende-eeuwse rederijkerswedstrijden zijn alleen de spelen en refereinen van 1561 bewaard gebleven. In deze uitgave zijn de teksten uit de oorspronkelijke editie toegankelijk gemaakt en van een inleiding voorzien. Spelen van Sinne vol schoone allegatien zal een belangrijke bron vormen voor geïnteresseerden in de vroeg-moderne Nederlandse letterkunde, de Reformatie en de geschiedenis van de Lage landen in de zestiende eeuw.

Henk Hollaar, jarenlang werkzaam in het onderwijs, promoveerde in 2006 aan de Universiteit van Amsterdam op zijn studie naar zestiende-eeuwse Hollandse rederijkerkamers.

Bestellen

Bestel 'Spelen van Sinne vol schoone allegtien / 2' bij Bol.com € 34,5 Uiterlijk 14 december in huis
  zoek
Delen op Facebook Delen op Twitter Delen via e-mail Printen Delen op andere sociale netwerken
Zoek je ook goede films? Bezoek Leukomtekijken.