Teun (Teun van der Veen 1902-1991)

-

het lange leven van een Zwolse vakman in de kunst

Auteur: W. van der Veen

Categorie:Kunst & Cultuur / Onderwerp: Biografieën & Memoires 126
Cover van het boek 'Teun (Teun van der Veen 1902-1991)' van W. van der Veen
Uitgever Uitgeverij WBOOKS
Uitgavejaar 2008
ISBN9040084769
ISBN139789040084768
TaalNederlands
TypeHardcover

Samenvatting

Teun van der Veen was een van de bekendste Zwolse kunstenaars van de twintigste eeuw. Aldus het in 2005 verschenen standaardwerk De geschiedenis van Zwolle.

Teuns zoon Willem (1932) die veertig jaar als journalist bij de Zwolse Courant werkte, beschrijft in deze rijk geïllustreerde publicatie het leven van zijn vader op de toegankelijke manier die hem eigen is. De lezer krijgt een kleurrijk beeld van een man die zich van een jong schildersknechtje in het bedrijf van zijn vader ontwikkelde tot een populaire figuur in de Zwolse samenleving. Alleen zijn voornaam was al genoeg om hem in Zwolle te identificeren.

Teun van der Veen bereikte dit niet alleen door zijn grote veelzijdigheid in het beeldende vak, dat zich uitstrekte van artistiek hoogwaardig werk tot commerciële arbeid, maar ook door de sociale rol die hij in de stad vervulde. Hij nam culturele initiatieven, bedacht evenementen, was een der oprichters van de kunstenaarsvereniging Het Palet, hielp het verenigingsleven met zijn talent en gaf ook nog les aan twee middelbare scholen.

Zoon Willem heeft getracht - voorzover een zoon dat kan - een zo objectief mogelijk beeld van zijn vader te schetsen, waardoor ook de schaduwkanten in diens lange leven niet worden verzwegen.

Bestellen

Bestel 'Teun (Teun van der Veen 1902-1991)' bij Bol.com
  zoek
Delen op Facebook Delen op Twitter Delen via e-mail Printen Delen op andere sociale netwerken
Zoek je ook goede films? Bezoek Leukomtekijken.