'Vertel dit toch aan niemand'

-
Auteurs: D. Hooghiemstra, Dorine Hermans

Categorie:Literatuur / Onderwerp: Literatuur overig -
Cover van het boek ''Vertel dit toch aan niemand'' van D. Hooghiemstra en Dorine Hermans
Uitgevers Atlas-Contact, Mouria
Uitgavejaar 2007
ISBN9045800160
ISBN139789045800165
TaalNederlands
TypePaperback

Samenvatting

De uit Zeist afkomstige adellijke Henriëtte van de Poll (1853-1946) was vierenvijftig jaar lang hofdame in dienst van koningin Emma. Haar loyaliteit en haar wens de koningin te dienen gingen vóór alles, zelfs voor de liefde.
De op het oog zo inschikkelijke Henriëtte schreef talloze brieven aan haar familie waarin ze, scherp observerend, verslag deed van haar leven ten paleize. Zij beschreef haarfijn de ingewikkelde omgangsvormen, de strijd om de koninklijke gunst en de psychologische oorlogsvoering tussen hoger en lager geplaatsten aan het hof.
Met de brieven van Henriëtte van de Poll als leidraad schetsen Hermans en Hooghiemstra een schitterend beeld van hoe het er ruim honderd jaar geleden aan het hof aan toe ging. In het tweede deel van het boek komen nazaten van de negentiende hofadel aan het woord. Zij vertellen hoe hun 'huwelijk' met de Oranjes op een scheiding is uitgelopen.
Ondertussen blijkt Henriëttes beschrijving van het hofleven nog verrassend actueel. De koningin speelt nog steeds de rol van majesteit en haar hovelingen helpen die voorstelling nog altijd draaiende te houden. De 'cast' aan het hof is veranderd, maar het spel is hetzelfde gebleven.


‛Het belang (…) ligt in de nuchtere opmerkzaamheid waarmee Henriëtte verslag uitbrengt van de hofcultuur, bijna als een antropoloog die participerend observerend onderzoek doet bij een exotische stam.' HP/ DE TIJD

‛Ik vind het echt een geweldig boek, en dat zeg ik niet vaak..' Peter van der Vorst in RTL BOULEVARD

‛Een indringend beeld van het leven aan het hof.' HISTORISCH NIEUWSBLAD

Dorine Hermans en Daniela Hooghiemstra zijn beiden historica. Zij publiceren regelmatig in NRC Handelsblad en de Volkskrant..

Bestellen

Bestel ''Vertel dit toch aan niemand'' bij Bol.com
  zoek
Delen op Facebook Delen op Twitter Delen via e-mail Printen Delen op andere sociale netwerken
Zoek je ook goede films? Bezoek Leukomtekijken.