'Voor de troon wordt men niet ongestraft geboren'

-

ooggetuigen van de koningen van Nederland, 1813-1890

Auteur: D. Hermans

Categorie:Geschiedenis & Politiek / Onderwerp: Geschiedenis & Politiek overig 1816
Cover van het boek ''Voor de troon wordt men niet ongestraft geboren'' van D. Hermans
Uitgever Bert Bakker
Uitgavejaar 2010
ISBN139789035135901
TaalNederlands
TypePaperback

Samenvatting

Als wij willen weten hoe het is om een koning te hebben, moeten we drie generaties terug. De laatste man op de troon, Willem iii, stierf in 1890. Sindsdien heeft Nederland koninginnen. Mannen regeren anders dan vrouwen. Vaders van troonopvolgers gedragen zich anders dan moeders, en mannelijke troonopvolgers hebben andere ambities dan vrouwelijke.

De journalisten/historici Dorine Hermans en Daniela Hooghiemstra gingen op zoek naar de drie voorgangers van Willem-Alexander. In hun boek 'Voor de troon wordt men niet ongestraft geboren' komen de drie koningen en degenen die hen omringden zelf aan het woord.

Uit archieven, tot in Paleis Noordeinde aan toe, diepten de auteurs intrigerende, geestige en ontroerende aantekeningen op die destijds meestal niet voor publicatie bestemd waren. De beschrijvingen van onder anderen diplomaten, hofartsen en ministers, én die van de koningen en hun familieleden zelf, geven een indringend beeld van de triomfen en nederlagen, de illusies en de eigenaardigheden van de eerste drie Nederlandse mannen op de troon. De levensverhalen van Willem i, Willem ii en Willem iii staan bol van samenzweringen, bloedvergieten, machtsstrijd, (hopeloze) liefdes, overspel en waanzin. En dat allemaal in het gelijkmatige Nederland, in de ogenschijnlijk zo rustige negentiende eeuw.

Het boek werpt bovendien licht op de vraag hoe een land als Nederland, dat vanouds zo veel prijs stelt op vrijheid en gelijkheid, eigenlijk aan een koning komt.

Dorine Hermans (1959) en Daniela Hooghiemstra (1967) publiceerden over het Koninklijk Huis in onder meer nrc Handelsblad en de Volkskrant. Samen schreven ze Vertel dit toch aan niemand (2006), over het leven van hofdame Henriëtte van de Poll, dat veel stof deed opwaaien en vele malen werd herdrukt. Van Hermans verscheen in 2002 het onthullende boek Burger aan het hof over Pieter van Vollenhoven.

Bestellen

Bestel ''Voor de troon wordt men niet ongestraft geboren'' bij Bol.com
  zoek
Delen op Facebook Delen op Twitter Delen via e-mail Printen Delen op andere sociale netwerken
Zoek je ook goede films? Bezoek Leukomtekijken.