'Vredesbeweger'

-

ervaringen in de vredesbeweging 1973-2008

Auteur: G. ten Berge

Categorie:School & Studie / Onderwerp: Mens & Maatschappij 1174
Cover van het boek ''Vredesbeweger'' van G. ten Berge
Uitgever Valkhof Pers
Uitgavejaar 2008
ISBN9056252763
ISBN139789056252762
TaalNederlands
TypePaperback

Samenvatting

‘Vredesbeweger’ bevat persoonlijke bespiegelingen van Gied ten Berge over 35 jaar werk in de zogeheten vredesbeweging: IKV en Pax Christi, waarvoor hij jarenlang de pen voerde. Zijn verhaal begint met zijn dienstweigering in 1973, in de week waarin de staatsgreep in Chili plaatsvond: ‘ik wist in een flits dat ik in zaken van leven en dood niet afhankelijk wilde zijn van andermans orders, noch van de bescherming van wapenbroeders’. Hij vertelt openhartig over zijn persoonlijke crisis toen de Golfoorlog noodlottig samenviel met de zelfdoding van zijn zus. Het be├»nvloedde zijn visie op het recht van staten om van mensen in uniform te vragen te doden, of gedood te worden. Stukjes autobiografie, politieke en historische analyses worden telkens verbonden met een vredesspiritualiteit die zich kenmerkt door hoop en vertrouwen, maar ook door overgave.
Het boek bevat een twaalftal cartoons van Len Munnik, een beeldverhaaltje speciaal voor deze uitgave van de ‘vredesbeweger’ en zijn ‘sisyfusarbeid’.

Eerder al verscheen van Gied ten Berge: ‘Pelgrimeren naar de Morendoder’, een verslag van zijn tocht naar Santiago de Compostela, maar ook een historische speurtocht – door zijn echtgenote, de historica Wantje Fritschy – naar het ontstaan en de geschiedenis van de ‘Godsvredesbeweging’. (ISBN 978 90 5625 235 6)

Bestellen

Bestel ''Vredesbeweger'' bij Bol.com
  zoek
Delen op Facebook Delen op Twitter Delen via e-mail Printen Delen op andere sociale netwerken
Zoek je ook goede films? Bezoek Leukomtekijken.