100 jaar vakbond in Nederland / druk 1

-
Auteur: L. de Waal

Categorie:School & Studie / Onderwerp: Mens & Maatschappij -
Cover van het boek '100 jaar vakbond in Nederland / druk 1' van L. de Waal
Uitgevers Uitgeverij A & O, Ao, (Actuele Onderwerpen) Uitgeverij
Uitgavejaar 2005
ISBN9085870046
ISBN139789085870043
TaalNederlands
TypePaperback

Samenvatting

AO-uitgave 100 jaar FNV, geschreven door Lodewijk de Waal

Zoals voorganger Johan Stekelenburg eerder deed, nam Lodewijk de Waal de pen ter hand om een AO te schrijven. En evenals Johan blijkt hij een vaardig auteur te zijn. Aanleiding is het honderdjarig bestaan van de FNV.

Lodewijk geeft een beschrijving van de historie en maakt daarbij vooral duidelijk dat de vakbeweging naast het bereiken van betere arbeidsvoorwaarden voor werknemers van eminent belang is geweest voor de emancipatie van de "arbeidende klasse".

In 1905 besloten diamantbewerkers in Amsterdam dat alle verschillende vakbonden veel beter met elkaar zouden kunnen samenwerken. Dat zouden de idealen sneller bereikt kunnen worden. Weg uit de armoede. Acht uur per dag werken. Kiesrecht, voor man en vrouw.
Het NVV was geboren. Niet veel later besloten ook katholieke arbeiders zich te bundelen, om in 1981 als NKV met het NVV te fuseren tot de FNV.

Nu, een eeuw na de oprichting, kan de oogst van 100 jaar vakbondsstrijd worden opgemaakt. We hebben het in Nederland beter dan ooit, met gemiddeld meer dan 1 auto voor de deur. We vliegen de wereld rond alsof het niks is. We zijn verzekerd voor ongelukken, voor werkloosheid, voor ziekte. We krijgen een inkomen wanneer we oud zijn. We werken korter dan 40 uur per week en kennen doorbetaalde vakanties. We praten mee over het beleid van de organisaties waar we werken. Onze kinderen hebben de kans om te studeren. Zich in te zetten voor leeftijdsgenoten die het minder hebben getroffen dan zij, omdat ze in ontwikkelingslanden zijn geboren. En er zijn ook nog wat andere probleempjes op te lossen...

Voorzitter Lodewijk de Waal van de FNV kijkt terug en beschrijft welke mensen en gebeurtenissen ons de welvaart van vandaag hebben gebracht.

Zoals het hoort, is het AO uiterst actueel: de Museumpleindemonstratie en de excessief hoge beloning van directeuren worden nadrukkelijk gememoreerd. Krachtig citaat: "De echte wereld laat zich echter niet door wetgevers beknotten".

Bestellen

Bestel '100 jaar vakbond in Nederland / druk 1' bij Bol.com
  zoek
Delen op Facebook Delen op Twitter Delen via e-mail Printen Delen op andere sociale netwerken
Zoek je ook goede films? Bezoek Leukomtekijken.