10.000 jaar geschiedenis der Nederlanden

-


Categorie:Geschiedenis & Politiek / Onderwerp: Vaderlandse geschiedenis -
Cover van het boek '10.000 jaar geschiedenis der Nederlanden'
Uitgevers R&B Publications (OH), Rebo Publishers
Uitgavejaar 2002
ISBN139789039615270
TaalNederlands
TypeHardcover

Samenvatting

Dit boek bevat het verhaal van onze geschiedenis. Er wordt in vogelvlucht in beschreven hoe sedert een oerbegin, toen zwervende stammen een bestaan vonden in het gebied van de latere rivierdelta, geleidelijk een cultuur tot ontwikkeling is gekomen en een natie zich vormde uit een federati van zelfstandige gewesten. Het is deels een verhaal van glorie en tragiek, van triomf en nederlaag, van grote figuren. Tegelijkertijd komen eenvoudige zwoegers in beeld wier namen niet zijn overgeleverd maar die op de tijdstroom meedreven en er soms een eigen wending aan konden geven. Zij allen hebben, beïnvloed door immigranten, veroveraars, onderworpenen en handelsrelaties, in een periode van duizenden jaren het Nederland zoals wij dat nu kennen, opgebouwd.
Dit boeiend aan een breed lezerspubliek te presenteren, was de opdracht die wij ons stelden. In het grensgebied van journalistiek en geschiedschijving vonden we hierin een prachtige uitdaging. Dit geldt voor alle auteurs die speciaal voor dit doel artikelen hebben aangeleverd, welke vervolgens door ons zijn be- of verwerkt.
De hoofdpersonen en figuranten uit het verre verleden verschillen niet zo veel van ons geslacht. De heldendaden van de helden zijn op de keper beschouwd ook maar betrekkelijk en veel schruken blijken bij nadere beschouwing sympathieke trekje te hebben gehad. De 'grote nationale figuren' worden niet kritiekloos verheerlijkt. Neem onze grote Willem de Zwijger, de vader des vaderlands en de leider van de opstand tegen de Spanjaarden. Zou hij ook alles op het spel hebben gezet als hij gelukkig getrouwd was geweest en niet te schande gemaakt door een overspelige vrouw?
Veel nieuw feitenmateriaal is verwerkt. Alle instellingen die daartoe hun bijdrage hebben geleverd, komen evenzeer onze dank toe als de honderden geschiedschrijvers van wier speurwerk we mochten profiteren zonder ze alle te kunnen noemen.
Juist nu, in het tijdperk waarin de nationale identiteit van Nederland vervaagt en opgaat in een algemeen-westerse cultuursfeer, is het goed dat de wortels van de natie zo, op verfrissende wijze, worden blootgelegd. Het is eigenlijk een onmisbare gids naar het verleden voor al diegenen die het heden soms maar moeilijk kunnen begrijpen. Met zijn prachtige illustraties nodigt dit boek uit om eindeloos in te bladeren. Het verhaal is boeiend genoeg om in een keer uit te lzen.

Bestellen

Bestel '10.000 jaar geschiedenis der Nederlanden' bij Bol.com
  zoek
Delen op Facebook Delen op Twitter Delen via e-mail Printen Delen op andere sociale netwerken
Zoek je ook goede films? Bezoek Leukomtekijken.