12 x 12

-
Auteur: Yvonne de Kramer

Categorie:Kunst & Cultuur / Onderwerp: Kunst & Cultuur overig 81
Cover van het boek '12 x 12' van Yvonne de Kramer
Uitgever Gorcum b.v.
Uitgavejaar 2005
ISBN9023241355
ISBN139789023241355
TaalNederlands
TypeHardcover

Samenvatting

Een vierkant is een rechthoekige vierhoek met gelijke zijden. Een vierkant kan heel groot zijn, maar ook vrij klein, bijvoorbeeld 12 maal 12 centimeter. Twaalf is een getal dat aanspreekt en iets magisch heeft. Op school werd ons al geleerd dat er twaalf in een dozijn gaan. Twaalf dozijn maakt vervolgens een gros. Twaalf maal twaalf dus.

Landschapsschilder Berend Groen (1947 Ð 2003) maakte uitsluitend vierkante schilderijen, met het Noord-Drentse landschap als hoofdthema. Maar voor dat hij begon te schilderen, maakte hij eerst een studie in kleurpotlood, altijd op het formaat 12x12 centimeter. Deze studies, die hij tekende in zijn atelier op basis van schetsen die hij ter plekke in het landschap had gemaakt, hielpen hem om de uiteindelijke compositie van zijn schilderij te bepalen. Naar mate de jaren vorderden, werden deze studies steeds doorwrochter en intenser. Verzamelaars en liefhebbers kochten deze studies dan ook als autonoom kunstwerk.

Het onverwachte overlijden van Groen en de magie van zijn 12x12 studies, waren voor de stad-Groninger kunstenaars Ger Siks en Trudy Kramer aanleiding tot dit project, dat bestaat uit een tentoonstelling en deze publicatie. Het uitgangspunt voor het thema van het project was tweeledig: het Noord-Nederlandse landschap en het formaat 12x12 centimeter. Nagenoeg alle werken werden door de kunstenaars in 2004 gemaakt. Door hun grote betrokkenheid met de Groninger en Drentse streektaal ontstond vervolgens het plan om voor deze publicatie ook een aantal ÔschrieversÕ uit te nodigen. In dit literaire werk is het landschap het hoofdthema en speelt het getal 12 in een aantal gedichten voor de goede lezer een belangrijke en verrassende rol!

Bestellen

Bestel '12 x 12' bij Bol.com € 19,95 Op werkdagen besteld, binnen 1-2 werkdagen in huis.
  zoek
Delen op Facebook Delen op Twitter Delen via e-mail Printen Delen op andere sociale netwerken
Zoek je ook goede films? Bezoek Leukomtekijken.