125 Jaar openbaar kunstbezit

-

met steun van de Vereniging Rembrandt

Auteur: Peter Hecht

Categorie:Kunst & Cultuur / Onderwerp: Kunst & Cultuur overig 235
Cover van het boek '125 Jaar openbaar kunstbezit' van Peter Hecht
Uitgever Uitgeverij WBOOKS
Uitgavejaar 2009
ISBN139789040085161
TaalNederlands
TypeHardcover

Samenvatting

Duizenden kunstwerken in Nederlands openbaar bezit, van Vermeers Liefdesbrief tot Jeroen Bosch' Verloren Zoon, zijn verworven 'met steun van de Vereniging Rembrandt.' Wat dat betekent, en hoe dat in zijn werk ging en nog altijd gaat, daarover vertelt dit boek.
Het laat zien hoe de Vereniging het Rijksmuseum Amsterdam in 1900 hielp bij het kopen van zijn eerste Rembrandt, maar ook dat het niet bleef bij de zorg om behoud en terugkeer van het artistieke erfgoed. Het verzamelen van andere oude en niet-westerse kunst werd later even enthousiast gesteund, en na de Tweede Wereldoorlog gold dat ook voor de moderne kunst.
Bij haar oprichting in 1883 verdubbelde de Vereniging op een enkele avond het aantal tekeningen in het Rijksprentenkabinet van het Rijksmuseum. Ter gelegenheid van haar honderdste verjaardag steunde zij het Stedelijk Museum in Amsterdam met de verwerving van twee schilderijen van De Kooning. Zo jong is het Nederlands openbaar kunstbezit, en zo vitaal is de Vereniging Rembrandt. Haar geschiedenis is ook een geschiedenis van smaak, beleid en mecenaat, en avontuurlijk bovendien.

Bestellen

Bestel '125 Jaar openbaar kunstbezit' bij Bol.com € 7,9 Uiterlijk 21 augustus in huis
  zoek
Delen op Facebook Delen op Twitter Delen via e-mail Printen Delen op andere sociale netwerken
Zoek je ook goede films? Bezoek Leukomtekijken.