De man die Belg wilde worden / druk 1

-

Georges Kopp commandant van George Orwell

Auteur: Marc Wildemeersch

Categorie:Literatuur / Onderwerp: Literatuur overig 1727
Cover van het boek 'De man die Belg wilde worden / druk 1' van Marc Wildemeersch
Uitgever Knipscheer
Uitgavejaar 2010
ISBN139789062656578
TaalNederlands
TypePaperback

Samenvatting

Uw ontdekking was ook voor mij een vreugde en een verrassing. Op gezag van George Orwell had ik Kopp doodgewaand, een treurig einde in een Franco-cel, maar ziedaar! ( …) Heel interessant allemaal. (Geert Mak)

Deze monografie boekstaaft het avontuurlijke leven van Georges Kopp, die vooral bekend werd als de 'Belgische' vriend van de Britse schrijver George Orwell in diens autobiografische roman 'Saluut aan Cataloniƫ' en die mogelijk model stond voor het personage O'Brien in Orwells '1984'.

Maar zijn levensverhaal heeft zoveel meer te bieden. Geboren in Rusland emigreert hij met zijn ouders naar Brussel.
Na een pijnlijke scheiding geeft hij zich uit voor Belgische reserveofficier en neemt hij deel aan de Spaanse Burgeroorlog. Hij brengt het tot commandant in de 29ste divisie, waarvan ook George Orwell deel uitmaakt. Kopp wordt het slachtoffer van een afrekening binnen links en belandt in een Spaanse gevangenis. Na anderhalf jaar komt hij vrij en hij besluit zich aan te sluiten bij het Franse Vreemdelingenlegioen om de Duitse invasie te keren. Kopp raakt zwaargewond maar kan ontsnappen. In Frankrijk blijft hij actief als spion o.a. voor MI-5.
Na de oorlog houdt Kopp contact met zijn vriend Orwell en probeert als gentleman-farmer-uitvinder aan de kost te komen. Uiteindelijk komt hij in financiƫle problemen.

Georges Kopp overlijdt in 1951, op zijn negenenveertigste.

Marc Wildemeersch roept in 'De man die Belg wilde worden' het beeld op van een man die intelligentie, charme, zin voor avontuur en soms een gebrek aan realiteitszin combineert tot een fascinerende cocktail. Het boek is o.a. gebaseerd op onlangs geopende archieven van MI-5 en op getuigenissen van Kopps kinderen.

Marc Wildemeersch debuteerde met verhalen in literaire tijdschriften. Hij schreef een jeugdroman 'Noem ons geen helden' en een roman 'Knijp nu je ogen dicht', beide met de Eerste Wereldoorlog als inspiratiebron. De man die Belg wilde worden is zijn eerste non-fictieboek.

Bestellen

Bestel 'De man die Belg wilde worden / druk 1' bij Bol.com € 16,5 Op werkdagen besteld, binnen 1-2 werkdagen in huis.
  zoek
Delen op Facebook Delen op Twitter Delen via e-mail Printen Delen op andere sociale netwerken
Zoek je ook goede films? Bezoek Leukomtekijken.