De verbeeldingswereld van Klaas Boonstra 1905-1999

-
Auteur: Henk Heijnen

Categorie:Kunst & Cultuur / Onderwerp: Kunst & Cultuur overig 229
Cover van het boek 'De verbeeldingswereld van Klaas Boonstra 1905-1999' van Henk Heijnen
Uitgevers Stichting Klaas Boonstra, Van Spijk Art Projects
Uitgavejaar 2003
ISBN9062164269
ISBN139789062164264
TaalNederlands
TypePaperback

Samenvatting

In 1997 werd door Klaas Boonstra (1905-1999) de Stichting Klaas Boonstra opgericht. Het initiatief hiervoor werd genomen door Kunstcentrum Zaanstad. Directeur Jan de Bruin vertelt over de aanleiding:
"In 1995 verscheen het boek Vrij beelden en Creatie. Daarin komt Klaas Boonstra als prominente vertegenwoordiger van deze naoorlogse kunststromingen voor. Het feit dat hij in de Zaanstreek geboren werd wekte mijn interesse. Daarnaast bracht onderzoek naar deze kunstenaar aan het licht dat hij een niet onbelangrijke figuur was binnen de Nederlandse kunst en wiens werk in belangrijke museale, bedrijven- en particuliere collecties is opgenomen. Ik nam contact met hem op in het Zeeuwse dorp Schore waar hij sinds 1973 met zijn vrouw woonde. Deze eerste kennismaking met zijn persoon en werk groeide uit tot een vriendschappelijke relatie en een diepe bewondering voor zijn oeuvre en de betekenis hiervan voor de Nederlandse schilderkunst".
Hoewel Boonstra zich altijd verre hield van de schijnwerpers was hij zichzelf bewust van het belang van zijn werk. Het contact met Kunstcentrum Zaanstad bood hem de mogelijkheid om op een verantwoorde wijze zijn artistieke nalatenschap veilig te stellen. Bovendien vond hij het belangrijk om een kunstprijs in het leven te roepen die jonge kunstenaars uit de Zaanstreek een stimulans geeft in hun artistieke ontwikkeling. Vertegenwoordigers van alle kunstzinnige disciplines moeten in aanmerking komen - van dansers tot dichters en van musici tot beeldend kunstenaars.
De Stichting Klaas Boonstra beheert hiertoe de artistieke nalatenschap van de kunstenaar. Fondsen worden gegenereerd uit giften, uitleenvergoedingen en verkoop van een deel van het werk. Hiermee zal tweejaarlijks de Klaas Boonstra Cultuurprijs gefinancierd worden. De publicatie is de eerste stap in de ontsluiting van de kunst van Klaas Boonstra voor een groot publiek. Voor velen de eerste kennismaking, voor sommigen de bevestiging van zijn kunstenaarschap en zijn historische betekenis voor de ontwikkeling van de kunst in Nederland.
Het bestuur van de Stichting Klaas Boonstra hoopt van harte dat deze kennismaking resulteert in de waardering die deze bijzondere kunstenaar verdient.

Bestellen

Bestel 'De verbeeldingswereld van Klaas Boonstra 1905-1999' bij Bol.com
  zoek
Delen op Facebook Delen op Twitter Delen via e-mail Printen Delen op andere sociale netwerken
Zoek je ook goede films? Bezoek Leukomtekijken.