"Gevoelige" innovatie

-
Auteur: Hans Appel

Categorie:Computers / Onderwerp: Computers overig -
Cover van het boek '
Uitgevers Elikser B.V. Uitgeverij, Uitgeverij Elikser B.V.
Uitgavejaar 2008
ISBN9089540504
ISBN139789089540508
TaalNederlands
TypePaperback

Samenvatting

Er zijn ooit tijden geweest dat het toch wel handig, zo niet gewenst was, om wanneer je een computer wilde vertellen wat te doen (via een programma), je een elektronicaopleiding had gevolgd. Bij het programmeren kon je je dan beter voorstellen op welke manier de opdracht in de computer precies werd uitgevoerd. Dat hielp dan weer bij het slim gebruikmaken van de beperkte middelen die ons in die tijd ter beschikking stonden.

Ik weet het, u zult opmerken dat dit lang geleden is, oude mannen praat&157;. Tegenwoordig worden immers vele computertalen van hoge orde, en/of de bijbehorende hulpgereedschappen, ingezet door relatieve leken op informaticagebied. Ons oude&157; informatica-ambacht verdwijnt naar de achtergrond en de mensen die computers gebruiken bij de uitoefening van hun vak kunnen nu op een voor hen begrijpelijke manier softwaregereedschap inzetten.

Toch lijkt het tij weer wat te keren. Steeds meer aandacht gaat nu naar ontwikkelingen die het mogelijk maken dat de omgeving op een of meerdere individu(en) gaat reageren. We koersen aan op een sociale verbondenheid tussen mensen en slimme apparaten. We gaan alledaagse objecten uitrusten met mogelijkheden om de omgeving waar te nemen, indien nodig berekeningen uit te voeren en de resultaten draadloos te verzenden via een hecht/dicht netwerk. Op die manier verbinden we de waargenomen gegevens uit de fysieke wereld met de virtuele wereld van netwerken, computers en het internet. Voeg daarbij de ontwikkelingen op het gebied van gemeenschappen (communities&157; en crowds&157;) en voilá we mogen constateren dat een nieuwe en uiterst interessante periode aanbreekt in ons vak, Computer Science&157;.

Ons oude ambacht&157; keert terug! Want in de ontwikkeling van de hiervoor beschreven wereld is weer echte kennis nodig. Kennis op het gebied van radiotransmissie, batterijen (energiebesparing), zonnecellen, photonics, digital signal processing, sensoren, distributed computing en programmeerbare netwerken. Om maar een paar zaken te noemen. Met dit boekje wil ik niet pretenderen zulke kennis over te brengen, ik wil u slechts deelgenoot maken van mijn enthousiasme over de huidige ontwikkelingen en een voorproefje geven van welke geweldige ontwikkelingen de informatietechnologie weer voor ons in petto heeft.

Bestellen

Bestel '
  zoek
Delen op Facebook Delen op Twitter Delen via e-mail Printen Delen op andere sociale netwerken
Zoek je ook goede films? Bezoek Leukomtekijken.