Management van kennis / druk 1

-

een creatieve onderneming

Auteur: J. Boersma

Categorie:School & Studie / Onderwerp: Bedrijfskunde 175
Cover van het boek 'Management van kennis / druk 1' van J. Boersma
Uitgever Gorcum b.v.
Uitgavejaar 2002
ISBN9023238389
ISBN139789023238386
TaalNederlands
TypePaperback

Samenvatting

Kennis is dé concurrentiefactor geworden. Managers moeten vanuit een nieuwe visie en op een andere manier hun werk doen. De 'kennisbril' geeft een andere kijk op organisaties dan de financiële of de commerciële. Het lastige is: kennis zie je niet. Wat je ziet zijn de kennisdragers: mensen, documenten, machines en computers.
Voor Jacques Boersma is management van kennis de gecoördineerde besturing van deze vier kennisdragers. Daarmee geeft hij een nieuwe kijk op management.

Boersma onderscheidt drie hoofdactiviteiten, de 3-A's:
- Assetmanagement draait om het inventariseren, analyseren, plannen en beheren van kennis, maar ook om het dromen over nieuwe kansen en het lachen om creatieve ideeën.
- Accessmanagement stelt zaken aan de orde als communicatie en kennisspreiding, met als ultiem doel het realiseren van een lerende organisatie.
- Accruementmanagement sluit aan bij die lerende organisatie en richt zich op het creëren van nieuwe kennis ten behoeve van nieuwe producten, diensten of productieprocessen.

In casuïstiek laat Boersma zien hoe deze managementvormen in praktijk zijn gebracht. Met behulp van de 3-A's ontwikkelt hij hulpmiddelen voor management van kennis, hulpmiddelen die variëren in complexiteit. Eén aanrader: begin eenvoudig, bij succes kunnen complexere hulpmiddelen worden ingezet.

Kunnen we kennis ook financieel waarderen? Boersma geeft in zijn boek diverse aanzetten voor een Kennisbalans.

Het managen van kennis vereist veranderingen in organisaties en veel inspanningen van manager en medewerker. Het boek besluit daarom met 5 organisatorische voorwaarden voor het succesvol managen van kennis. Een boek voor iedereen die management van kennis serieus wil nemen.

Bestellen

Bestel 'Management van kennis / druk 1' bij Bol.com
  zoek
Delen op Facebook Delen op Twitter Delen via e-mail Printen Delen op andere sociale netwerken
Zoek je ook goede films? Bezoek Leukomtekijken.