Spaarbanken in Nederland

-
Auteurs: A.A.M. van der Linden, J. Dankers

Categorie:Geschiedenis & Politiek / Onderwerp: Geschiedenis & Politiek overig -
Cover van het boek 'Spaarbanken in Nederland' van A.A.M. van der Linden en J. Dankers
Uitgever Uitgeverij Boom
Uitgavejaar 2001
ISBN666883832
ISBN139789053526439
TaalNederlands
TypeHardcover

Samenvatting

Nederland staat bekend als een spaarzame natie. De spaarbankbeweging die aan het begin van de negentiende eeuw opkwam, leverde aan dit beeld een onmiskenbare bijdrage. Dit rijk geïllustreerde standaardwerk vertelt de geschiedenis van deze spaarbanken.

De spaarbanken, waarvan het merendeel werd opgericht door de Maatschappij tot Nut van 't Algemeen, waren zonder twijfel de meest actieve propagandisten van de spaarzaamheid. Hun voornaamste doel was het voorkomen van armoede. Maar gedurende de twintigste eeuw kwam het sparen als maatschappelijke doelstelling steeds meer ter discussie te staan. Groeiende welvaart en de opkomst van de consumptiemaatschappij brachten verandering in de houding ten opzichte van het sparen. Spaarbanken werden genoodzaakt zich aan deze veranderde maatschappelijke omstandigheden aan te passen. Aan het einde van de twintigste eeuw zijn de bijna 300 spaarbanken die er aan het begin van die eeuw nog waren, opgegaan in een tweetal financiële concerns met een bredere functie.

Welke ideeën lagen aan de opkomst van spaarbanken ten grondslag? Hoe reageerden zij op de veranderende maatschappelijke context waarin zij opereerden en vooral de toenemende concurrentie van andere banken? Hebben de spaarbanken hun doel bereikt?

In heldere bewoordingen, uitgebreid en goed gedocumenteerd,
beschrijven de auteurs de geschiedenis van de spaarbanken. Daarnaast zijn voor deze uitgave illustraties verzameld die de geschiedenis op prachtige wijze in beeld brengen.

Bestellen

Bestel 'Spaarbanken in Nederland' bij Bol.com
  zoek
Delen op Facebook Delen op Twitter Delen via e-mail Printen Delen op andere sociale netwerken
Zoek je ook goede films? Bezoek Leukomtekijken.