Spelen met betekenis / druk 1

-

verhalen over succesvol vernieuwen bij de overheid

Auteur: Onbekend

Categorie:School & Studie / Onderwerp: Bedrijfskunde 207
Cover van het boek 'Spelen met betekenis / druk 1' van  Onbekend
Uitgever Gorcum b.v.
Uitgavejaar 2003
ISBN902323894X
ISBN139789023238942
TaalNederlands
TypePaperback

Samenvatting

"Bekroond met de Vakjuryprijs van de Orde van Organisatiekundigen en -adviseurs - Ooa

Dit boek biedt verhalen over veranderingen bij overheidsorganisaties in de afgelopen twintig jaar. De twaalf auteurs zijn allen als ambtenaar of adviseur direct betrokken bij vernieuwingsprocessen bij de overheid en delen hun ervaringen door terug te kijken en er betekenis aan te geven.

Het beschrijft de successen, maar ook de feilen van initiatiefrijke overheidsdienaren. Het inspireert de lezer steeds op zoek te blijven naar hoe het de volgende keer beter kan en een continue vernieuwingsproces aan te gaan. Het verhaalt van de veelkleurigheid en beweeglijkheid van overheidsorganisaties en rekent af met het beeld van saaie ambtenaren en naar binnen gekeerde overheidsbureaucratieën.

De auteurs zien een overheid die fundamenteel aan het veranderen is. Een overheid die zich meer in de samenleving positioneert te midden van andere organisaties en niet meer het alleenvertoningsrecht heeft op de maatschappelijke sturing. Een overheid die meebeweegt met veranderende omstandigheden in plaats van altijd dezelfde oplossing op te leggen. Overheidsbestuurders en ambtenaren stellen zich bescheidener, zakelijker én persoonlijker op. Ze zijn zich bewust van de complexiteit, maar hebben tegelijkertijd een passie voor het dienen van de publieke zaak.

Veranderen lukt als er mensen zijn die daadwerkelijk blijven reflecteren op hun organisaties. Wezenlijk zijn de processen van het zoeken, vinden en verbinden van betekenissen, individueel en gezamenlijk. Veranderen bij de overheid is de kunst van het maken van verbindingen tussen mensen van vlees en bloed; ondernemende mensen die de maatschappelijke opgaven centraal stellen. Veranderen begint bij het stellen van vragen bij het bestaande. Daarvoor zijn mensen nodig die vasthoudend zijn in het stellen van dergelijke vragen en die niet laten weerhouden door taboes en rituelen. Veranderen gaat via zoeken, vinden en verbinden van betekenissen. In de aanpak moet daarom ruimte zijn voor dialoog. Nieuwsgierig zijn om het verhaal te verbinden met andere verhalen en oog hebben voor onderstromen. Kiezen voor een veelzijdige benadering. Veranderen eist onorthodoxe methodieken, die de dagelijkse vragen anders benaderen.

Ruud Voigt behoort tot de oude rotten van het organisatieadviesvak in Nederland. Tot tweemaal toe ontvingen ‘zijn’ organisaties de vakprijs van de Orde van Organisatie Adviseurs.
Willem van Spijker is, zowel in de rol van ambtenaar als van zelfstandig adviseur, betrokken bij grote veranderprocessen bij de overheid. Hij maakt deel uit van de Verbinding, een netwerkorganisatie voor de publieke zaak.

Meewerkende auteurs:
Peter Daalmans, Bob Fuchs, Wim Slabbertje, Bert van Delden, Jan Schuring, Inge van Heusden, Frank van Dooren, Theo Konijn, Roelie van Opijnen en Lex de Boer."

Bestellen

Bestel 'Spelen met betekenis / druk 1' bij Bol.com
  zoek
Delen op Facebook Delen op Twitter Delen via e-mail Printen Delen op andere sociale netwerken
Zoek je ook goede films? Bezoek Leukomtekijken.