Management topics / Het Rijnlandse en Angelsaksische model

-
Auteur: J.J. Brouwer

Categorie:Business / Onderwerp: Management -
Cover van het boek 'Management topics / Het Rijnlandse en Angelsaksische model' van J.J. Brouwer
Uitgever MainPress B.V.
Uitgavejaar 2007
ISBN9077387420
ISBN139789077387429
TaalNederlands
TypeAudioboek (CD)

Samenvatting

De audio-cd 'Rijnlanders versus Angelsaksen' maakt onderdeel uit van de audioreeks Management Topics. Management Topics is een serie hoorcolleges over managementonderwerpen die de actualiteit van morgen bepalen. In deze aflevering staat de Rijnlandse kwestie centraal. Jaap Jan Brouwer schreef er in 2005 samen met professor Piet Moerman een boek over: 'Angelsaksen versus Rijnlanders', met als sprekende ondertitel 'Een zoektocht naar overeenkomsten en verschillen in Europees en Amerikaans denken'. Speciaal voor de reeks Management Topics schreef Jaap Jan Brouwer een volledig geactualiseerd essay over deze 'kwestie'.

Het is een essay in de beste Rijnlandse traditie geworden. Niet zoeken naar verschillen maar naar overeenkomsten. En dat blijkt, als u even de moeite neemt om de begrippen Rijnlands en Angelsaksisch te ontdoen van hun connotaties, niet al te moeilijk. Dan wordt de historische context van beide concepten duidelijk en blijkt dat de tijd al veel scherpe kantjes van het Angelsaksische model heeft afgevlakt. Zelfs typisch Rijnlandse concepten als zelfsturing of zelfsturende teams zijn in het Angelsaksisch denken inmiddels gemeengoed. In essentie blijkt het verschil tussen Rijnlands en Angelsaksisch ideologisch van aard: het geloof in maakbaar versus niet maakbaar. Tussen 'zekere ónzekerheden' en 'ónzekere zekerheden'.

Waarom kiezen managers dan toch zo vaak voor Angelsaksische oplossingen? Dat kan niet liggen aan de kracht van het Angelsaksische model of de perfecte balans van dat concept. Nee, zo zegt Brouwer, dat ligt aan het Rijnlandse model zelf. Rijnlands leeft van de nuance. Hoewel het een concept is dat bij uitstek geschikt is om de huidige complexiteit te lijf te gaan, is het ook een concept dat zelf nogal complex is. Bovendien is het Rijnlandse concept nog te weinig uitgekristalliseerd en daarmee fragmentarisch van karakter. Het Angelsaksische concept is juist bijzonder enkelvoudig en (lijkt) daardoor meer uitgewerkt. De stortvloed aan boeken van Angelsaksische bodem versterkt dit nog eens: kant-en-klare systemen opgediend in hapklare brokken. En dan lijkt de keuze snel en gemakkelijk gemaakt.

Té snel en té gemakkelijk, zegt Brouwer. Enige twijfel bij de keuze tussen Rijnlands of Angelsaksisch is minimaal op zijn plaats. Besef dat alle Angelsaksische literatuur vanuit Amerikaans perspectief is geschreven, en zich dus bijna nooit goed verhoudt tot de Europese werkelijkheid. En vaak ook niet tot de Amerikaanse werkelijkheid, omdat veel Angelsaksische oplossingen voortkomen uit een schijnwereld, gecreëerd vanuit het idee dat de wereld, of de organisatie, maakbaar is. Het Rijnlandse model mag dan nog niet volledig zijn uitgewerkt, het is in elk geval een concept dat recht doet aan de werkelijke werkelijkheid.

Deze audio-cd beantwoordt elementaire vragen als: wat is Rijnlands precies? En wat is Angelsaksisch? Waar komt het vandaan? Wat zijn de organisatorische kenmerken van beide concepten? En wat zijn de consequenties hiervan? Wat zijn de overeenkomsten? En wat de verschillen? En natuurlijk de hamvraag: wat is beter?

Het thema wordt van meerdere kanten belicht zodat u in ongeveer één uur bent bijgepraat.

Bestellen

Bestel 'Management topics / Het Rijnlandse en Angelsaksische model' bij Bol.com
  zoek
Delen op Facebook Delen op Twitter Delen via e-mail Printen Delen op andere sociale netwerken
Zoek je ook goede films? Bezoek Leukomtekijken.