Topografische en Militaire Kaart van het Koningrijk der Nederlanden 1864

-

topographische en Militaire Kaarten van het Koningrijk der Nederlanden

Auteur: M. Kuiper

Categorie:Reizen & Talen / Onderwerp: Kaarten & Plattegronden 111
Cover van het boek 'Topografische en Militaire Kaart van het Koningrijk der Nederlanden 1864' van M. Kuiper
Uitgevers 12 Provincien Bv, Uitgeverij 12 Provincien
Uitgavejaar 2008
ISBN9077350276
ISBN139789077350270
TaalNederlands
TypeHardcover

Samenvatting

Uitgeverij 12 Provinciën geeft voor het eerst in de geschiedenis de 'Topografische en Militaire Kaart (TMK) 1864' uit. Schaal 1:50.000.

De atlas met de TMK-kaarten geeft in ruim 400 kaarten een gedetailleerd beeld van Nederland rond het jaar 1864. Het formaat van de atlas is 23 x 32 cm. De atlas bevat een uitgebreid voorwoord, en uiteraard een bladwijzer en plaatsnamenindex. Totaal aantal pagina's: 448.

'Luchtfoto-opname' van de 19e eeuw
De TMK wordt door velen gezien als een mijlpaal in de Nederlandse cartografie-geschiedenis. De informatie op de TMK-kaarten is onder andere gebaseerd op gedetailleerde kadastrale kaarten met een schaal van slechts 1:2.500.

Bovendien zijn de TMK-kaarten in zwart-wit gedrukt. Hierdoor was het nodig een enorme hoeveelheid kaartsymbolen te gebruiken. Dit maakt de cartografische weergave van het terrein, de dorpen en steden en het landgebruik zo compleet en karakteristiek dat je bijna kunt spreken van een 'luchtfoto-opname' van de 19e eeuw.

Lof
De kaartserie kreeg veel lof door haar fraaie vormgeving, volledigheid en betrouwbaarheid. De TMK is door haar schaal en gedetailleerde weergave bij uitstek de bron van informatie voor de bestudering van het 19-eeuwse, pré-industriële Nederlandse landschap, en voor wetenschappelijk onderzoek. Vooral sinds 1960, toen er meer en meer aandacht kwam voor het milieu en het behoud van oude landschappen en historische plaatsen.

Vergrootglas
Om de kaarten goed te kunnen bekijken, is eigenlijk een vergrootglas nodig. Bij het 'Inkijkexemplaar' ziet u waarom.

150 Jaar terug in de tijd
U ziet in deze atlas hoe ons land is veranderd in de afgelopen 150 jaar. U reist anderhalve eeuw terug in de tijd, en waant u zich terug in het Nederland van toen. Wie de kaarten uit 1864 ziet, wordt geraakt door de schoonheid van het landschap. Wat opvalt is de ruimte, de beslotenheid van de dorpen en steden, en de natuur die vaak nog vrij spel heeft.

Met grote precisie en helderheid hebben de makers van de kaarten ontelbare details met ragfijne lijntjes op papier gekregen. U ziet de kleinste bijzonderheden en ontdekt steeds weer iets nieuws in deze 'mijmeratlas'. Van Vlieland tot Maastricht. Voor nu en voor later.

De atlas bevat bovendien een uitgebreide inleiding met vele foto's, een plaatsnamenindex en een handige bladwijzer.

De 'Topografische en Militaire Kaart 1864' is een boek van Uitgeverij 12 Provinciën.

Geschikt voor: 12 jaar en ouder

Bestellen

Bestel 'Topografische en Militaire Kaart van het Koningrijk der Nederlanden 1864' bij Bol.com
  zoek
Delen op Facebook Delen op Twitter Delen via e-mail Printen Delen op andere sociale netwerken
Zoek je ook goede films? Bezoek Leukomtekijken.